Vastgoedadviseur Colliers start met Interim Solutions

Vastgoedadviseur Colliers start met Interim Solutions
Harold Coenders (links), Erik van Bommel en Denise Hoogendoorn van Interim Solutions. “We kregen van klanten steeds vaker de vraag of we geen consultant konden leveren voor een langere periode.”

Op zoek naar een nieuw kantoor, een oplossing voor hybride werken? Of staat verduurzaming hoog op de agenda? Projecten waarin je als facilitaire afdeling niet altijd de expertise voor in huis hebt. Om nog meer flexibiliteit te kunnen bieden aan opdrachtgevers of om langdurig iemand interim te plaatsen is vastgoedadviseur Colliers gestart met een nieuwe dienst: Interim Solutions.

Colliers biedt sinds begin dit jaar Interim Solutions aan, tijdelijke expertise op het gebied van huisvesting, facility en duurzaamheid. Dit doen zij met een nieuw en verfrissend model. “Voor ons is het eigenlijk heel logisch om Interim Solutions aan te bieden”, zegt Harold Coenders, director Occupier Services en grondlegger van de consultancy-organisatie.Binnen Colliers, van origine een van de grote zakelijke makelaars, is Occupier Services het team dat zich richt op de huurder en gebruikers van huisvesting. Van onze klanten krijgen wij steeds vaker de vraag om een consultant die voor een langere periode ook de implementatie kan realiseren. Dit zijn opdrachten van een half tot vier jaar.”

Tekort aan mensen?

Deze tijd waarin er structureel meer vacatures zijn dan werkzoekenden vraagt om nieuwe oplossingen voor de tekorten aan menselijk kapitaal. “En de 370 professionals die binnen onze organisatie werken, hebben bij elkaar een fantastisch en uniek netwerk waaruit wij kunnen putten” legt Erik van Bommel, het gezicht van Interim Solutions uit. “Net als veel organisaties zien wij een spannend jaar tegemoet door een combinatie van economische onzekerheid, grote uitdagingen op het gebied van hybride werken, kostenfocus en duurzaamheid. Wij zien onze klanten de flexibele schil vergroten. Aan de andere kant zien wij ook de trend waar steeds meer mensen kiezen voor een leven als ondernemer. Met onze Interim Solutions dienstverlening brengen wij deze samen binnen ons netwerk.”

Meer dan vervanging zwangerschapsverlof

Denise Hoogendoorn, verantwoordelijk voor alle consultancy- activiteiten van de vastgoedadviseur, merkt op dat de ze de laatste tijd de vraag van hun klanten zien veranderen. “Er wordt niet alleen een werkconcept of een facilitaire strategie gevraagd, maar een totaaloplossing. Deze start bij het maken van een huisvestingsstrategie, vervolgens het vinden van de juiste plek, een duurzaam facilitair- en werkconcept en eindigt met de realisatie van de werkomgeving."

Er wordt niet alleen een werkconcept of een facilitaire strategie gevraagd, maar een totaaloplossing”

Het zijn projecten die in sommige gevallen wel vier jaar lopen, legt ze uit. "Met onze nieuwe dienstverlening zijn wij in staat om onze klanten een mix van consultants en interim-professionals aan te bieden die met elkaar het beste resultaat voor de klant bewerkstelligen."

Hoe ziet de dienstverlening er concreet uit?

Interim Solutions biedt meer dan simpelweg tijdelijke expertise. "We koppelen graag inzet aan concrete realisatiedoelen. De werkomgeving en hybride werken zijn hier belangrijk voorbeelden van. Daarnaast bieden wij expertise op het terrein van tactisch en strategisch facility management en bieden wij interim professionals op het gebied van duurzaamheid”, aldus Hoogendoorn.

“Onze opdrachtgevers kunnen bij ons terecht voor een simpele opdracht, bijvoorbeeld voor het vervangen van iemand. Maar opdrachtgevers kunnen ook bij ons terecht met tijdelijke expertise die onze opdrachtgever zelf niet in huis heeft of als deze er bewust ervoor kiest deze niet zelf in huis te hebben.”

Markt van professionals verandert

Ook vanuit de markt van interim professionals zien wij een kentering in de markt, legt Van Bommel uit. “Waar vijf tot tien jaar geleden alleen senior specialisten het aandurfden om voor zichzelf te gaan werken als interim professional, zien wij dat ook steeds meer bij jongeren op medior posities. Ik zie de trend dat steeds meer mensen al midden hun carrière voor zichzelf beginnen. Dit gebeurt ook binnen mijn eigen netwerk. Als ik kijk naar mijn afstudeerklas van de universiteit is ruim de helft voor zichzelf gestart in de afgelopen vijf jaar”.

Ook de statistiek van het CBS toont aan dat het aantal interim-professionals binnen het facilitaire en vastgoeddomein significant is toegenomen de afgelopen vijf jaar. “Binnen onze eigen organisatie kennen wij hiervan een aantal collega’s die gekozen hebben voor de rol als interim professional. Bij Colliers staat de mens op de eerste plaats. Indien iemand zijn of haar carrière als ondernemer voort wil zetten, staat de organisatie hiervoor open. Dit maakt ook dat wij over een uniek netwerk van interim- professionals beschikken dat Colliers nog altijd een warm hart toedraagt."

Beloningsmodel onderscheidend

Het bieden van interim diensten als vastgoedadviseur is niet nieuw in de markt. “De manier waarop wij deze dienst aan gaan aanbieden is dat wel", zegt Van Bommel. “Het doel is om zoveel mogelijk toegevoegde waarde te leveren voor zowel onze opdrachtgever als onze interim- professionals. Het onderscheidend vermogen van onze dienstverlening zit in het beloningsmodel. Wij maken afspraken met de opdrachtgever over het uitvoeren van projecten en maken het beoogde resultaat concreet en meetbaar.”

Wanneer de professional boven verwachting presteert, wordt hij of zij hier extra voor beloond”

“Vooraf maken wij inzichtelijk wanneer een project conform verwachting is afgerond, wanneer het zeer goed is afgerond en wanneer alle verwachtingen van onze opdrachtgever worden overtroffen. Aan dit resultaat koppelen we de beloning van onze interim-professional. Wanneer de professional boven verwachting presteert, wordt hij of zij hier extra voor beloond. Uiteraard hebben wij ook een goed selectieproces dat de juiste kandidaat koppelt aan de opdracht op basis van ervaring en soft skills. Maar wij zijn van mening dat wij net dat beetje extra kunnen bieden in deze markt.”

Colliers is van nature een van grote internationale, vastgoedadviseur en makelaar. Een aantal van de concurrenten bieden wel uitvoerende/operationele facilitaire diensten aan, geeft Van Bommel toe. “Maar niet op het gebeid van interim-tactisch en strategisch advies. We kunnen dit doen omdat we geen facilitaire uitvoeringsdiensten leveren. Wanneer je Colliers bekijkt vanuit het perspectief van een consultancy-organisatie, ontstaat een ander speelveld van concurrenten en specialistische niche spelers. Hier binnen bieden anderen ook interim-oplossingen aan, alleen doen wij dat net even anders”, besluit Van Bommel.

Dit artikel is gesponsord door Colliers.