Pot van 800 miljoen voor eerder pensioen (waar schoonmaak ook uit kan putten)

Pot van 800 miljoen voor eerder pensioen (waar schoonmaak ook uit kan putten)

Er komt een pot met 800 miljoen, waar (ook en met name) mkb-ondernemers een beroep op kunnen doen om de lasten van regelingen voor vervroegde uittreding én investeringen in duurzame inzetbaarheid te verlichten.Volg Service Management op LinkedIn:

Dat schrijft Jacco Vonhof, tegenwoordig voorzitter van MKB Nederland, op de website van de MKB-organisatie. Op die pot zouden ook mkb-ondernemers in de schoonmaak aanspraak kunnen maken. Daarmee is wellicht een deel van het probleem, een eventueel vervroegd pensioen voor schoonmakers, opgelost. Over de details van een dergelijke pot voor vervroegd uittreden, is nog weinig bekend. De pot maakt deel uit van het pensioenakkoord dat nog verder vorm moet worden gegeven.

Principeakkoord over pensioenen

We schreven er al eerder over: Op 5 juni presenteerde Koolmees samen met werkgevers- en werknemersorganisaties en de SER een principeakkoord. De AOW-leeftijd wordt twee jaar vastgezet op 66 jaar en 4 maanden. Daarna stijgt de AOW-leeftijd door naar 67 jaar in 2024. Vanaf 2025 zal de AOW-leeftijd niet 1 jaar stijgen per jaar dat we langer leven maar 8 maanden.

Onderling afspraken dat een werknemer eerder met pensioen gaat

Maar, zo stond er in het akkoord, er komt tijdelijk meer ruimte om eerder te stoppen met werken. “Werknemers en werkgevers kunnen onderling afspreken dat een werknemer tot drie jaar eerder met pensioen gaat.” Waar eerder werd gesproken van een lijst met zware beroepen waarbinnen werknemers eerder konden stoppen, verwees de minister nu het vraagstuk naar de cao-tafels van de branches zelf. Waarmee dus ook OSB, FNV en CNV dit moeten bespreken.

Steun om eerder te stoppen met werken

In de schoonmaak trokken OSB, FNV en CNV samen op om schoonmaker tot zwaar beroep te laten bestempelen. OSB-voorzitter Piet Adema: “De werkgevers in de schoonmaaksector zien dat het vaak moeilijk is voor medewerkers om gezond hun pensioen te halen. Daarom steunt ze de lijn om ervoor te zorgen dat zware beroepen mogelijkheden krijgen om eerder te stoppen met werken.”

OSB had liever een collectieve regeling gezien

Adema had evenwel “graag gezien dat vanuit solidariteit in Nederland er een collectieve regeling zou komen die ruimte zou geven aan bepaalde groepen om eerder te stoppen of om te scholen om zo duurzaam inzetbaar te blijven.” In het principeakkoord over pensioen is nu echter sprake van een generieke maatregel waarmee een vervroegde uitkering tot 3 jaar voor de AOW-leeftijd én tot een bedrag van ongeveer 19.000 euro per jaar niet meer wordt ‘beboet’ met een heffing. “Het is nog maar de vraag of dat voor onze sector voldoende soelaas biedt.”

Beroep doen op pot van 800 miljoen euro

Naar nu blijkt uit de woorden van Vonhof, kunnen mkb-ondernemers in de schoonmaak, net als die uit andere branches, dus wel een beroep doen op een pot met 800 miljoen euro. Vonhof: “Dat mensen met zwaar werk straks eerder kunnen stoppen, is ook goed voor het mkb. In kleine bedrijven is vaak geen mogelijkheid om mensen iets anders te laten doen. En van vroegtijdig ziek uitvallen wordt niemand beter.”

Iedereen kan zich straks verzekeren

Vonhof, eigenaar van schoonmaakbedrijf Novon uit Zwolle en de voormalige voorzitter van Vereniging Schoonmaak Research, is ook tevreden met de verplichte verzekering voor ZZP’ers tegen arbeidsongeschiktheid. “De verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid maakt het mogelijk dat iedereen zich straks kan verzekeren tegen een betaalbare premie; ook de schilder voor wie zo’n verzekering nu vaak veel te kostbaar is. Bovendien worden de ZZP-organisaties betrokken bij de nadere invulling én wordt er nader onderzocht welke uitzonderingen er nodig zijn.”

Lees ook
Schoonmaak kan zwaar beroep worden, maar wie gaat dat betalen?
OSB juicht pensioenakkoord toe: “Komt schoonmakers ten goede”