Statushouders aan de slag bij Hof van Saksen via Seiso en CSU

Statushouders aan de slag bij Hof van Saksen via Seiso en CSU

Schoonmaakbedrijf CSU en Seiso Opleidingen  ondertekenden afgelopen najaar het convenant Statushouders Inclusief, met het doel om statushouders op te leiden tot taalvaardige schoonmakers. Inmiddels zijn al tientallen statushouders op diverse locaties aan het werk en stromen ervaren schoonmakers door naar vaste banen bij CSU. De gemeenten Emmen en Borger-Odoorn sloten zich recent aan bij dit partnership. Menso, het leerwerkbedrijf van de gemeente Emmen, en Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn gaan 9 statushouders een opleiding en werkplaatsstage aanbieden op het vakantieresort Hof van Saksen in Drenthe.Volg Service Management op LinkedIn:

Leren, werken en aansluiting vinden

Heidy Postma, directeur van Menso: “Vanuit Menso nemen 6 statushouders deel aan het leerwerktraject. Ze zijn afkomstig uit onder andere Jamaica, Eritrea en Senegal. Deze mensen zijn erg blij met deze leerwerkplek die hen voorbereid op een afwisselende baan binnen een mooi vakgebied.”

Rensina van der Velde, bestuurder Stichting Sociale Teams Borger-Odoorn; “Vanuit de gemeente Borger-Odoorn nemen statushouders uit Somalië, Afghanistan en Syrië deel. Onze deelnemers hebben de wens hebben om door middel van scholing hun Nederlandse taal verder te ontwikkelen en zijn erg gemotiveerd om hun vaardigheden met deze leerwerkbaan in de praktijk te brengen. Bovendien biedt dit traject gegarandeerd perspectief op werk en dus op een grotere zelfstandigheid.”

Bastiaan Dammer, Projectmanager bij CSU: “Het is fantastisch dat de gemeenten Emmen en Borger-Odoorn dit convenant ondersteunen en 9 statushouders de mogelijkheid geven om werkervaring op te doen op een bijzondere plek als Hof van Saksen. Dit vakantieresort maakt deel uit van Landal GreenParks, een opdrachtgever die wij kennen als uiterst sociaal. Onze schoonmaakcollega’s worden er zeer gewaardeerd.”

Continuïteit ondanks krappe arbeidsmarkt

Koert van Buren, Districtsmanager bij CSU: “Toen CSU en Seiso in het najaar van 2018 startten met het convenant Statushouders Inclusief, hadden we een duidelijk doel voor ogen: perspectief bieden aan een kwetsbare doelgroep. Het opleiden van statushouders tot vakkundige schoonmakers biedt deze mensen, die over een verblijfsvergunning beschikken en mogen leren en werken in Nederland, kansen om een goede positie te verwerven op de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd kunnen wij onze opdrachtgevers continuïteit garanderen in onze schoonmaakdienstverlening, want de krapte op de arbeidsmarkt is ook in onze sector voelbaar.”

Vaste banen in leisure en zorg

Rob Huijnen, directeur van Seiso Opleidingen B.V.: “In 2018 zijn ook al verschillende groepen statushouders door Seiso opgeleid en daarvan heeft een groot deel inmiddels een arbeidsovereenkomst bij CSU. Deze medewerkers zijn aan de slag gegaan op vakantieparken, bij verzorgingshuizen en op het hoofdkantoor van schoonmaakbedrijf in Uden. We hopen binnenkort ook in de regio Tilburg projecten op te starten.”

Ook interessant:

Asito werkt samen met Amerikaanse Tent foundation aan werkplekken voor statushouder
Visie grootste schoonmaakbedrijven: CSU gelooft in innovatie en digitalisering
Medewerkers met al hun verschillen: hoe stuur je ze aan? | Inclusief ondernemen
Krappe arbeidsmarkt dé uitdaging voor 2019: Zo kom je wél aan je schoonmaakpersoneel