Frans paspoort voor buitenlanders met risicoberoep in coronatijd

Frans paspoort voor buitenlanders met risicoberoep in coronatijd

In Frankrijk krijgen ruim zevenhonderd buitenlanders die tijdens de pandemie belangrijk werk hebben verricht, versneld de Franse nationaliteit. Het gaat onder andere om schoonmakers die actief zijn 'in de frontlinie' in de strijd tegen de coronacrisis.Volg Service Management op LinkedIn:

De schoonmakers, maar ook verpleegkundigen, caissières en kinderverzorgers komen als dank voor hun diensten in aanmerking voor naturalisatie. Minister van Burgerschap Marlène Schiappa riep in september alle prefecten (regionale bestuurders die over de afgifte van paspoorten gaan) al op de naturalisatieprocedure te “versnellen en vereenvoudigen” voor werknemers van buitenlandse komaf die “actief hebben bijgedragen” aan de bestrijding van de coronacrisis. Ze kregen de bevoegdheid om de minimale verblijfsduur om aanspraak te maken op een Frans paspoort te verkorten van vijf naar twee jaar.

Toewijding aan natie getoond

2.890 mensen deden een aanvraag voor de versnelde naturalisatieprocedure, 767 van hen kregen groen licht. Zij hebben “hun toewijding aan de natie hebben getoond”, aldus Schiappa. “Het is nu aan de Republiek om een stap in hun richting te zetten.” Voor de meeste mensen van wie het verzoek tot naturalisatie is gehonoreerd loopt de procedure nog, 74 eerstelijnswerkers hebben inmiddels al een Frans paspoort gekregen.

Sans-papiers komen niet in aanmerking

Aanvankelijk wilde Schiappa dat ook ongedocumenteerden voor de procedure in aanmerking zouden komen. Veel sans-papiers werken als bezorger, schoonmaker, vuilnisman of thuiszorgmedewerker. Schiappa wilde duizenden van deze werknemers belonen met een Frans paspoort, maar werd overruled door minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin, die afdwong dat alleen mensen met een geldige verblijfsstatus in aanmerking komen voor naturalisatie.

Lees ook: