Prinsjesdag 2020: voornamelijk goed nieuws voor ondernemers

Prinsjesdag 2020: voornamelijk goed nieuws voor ondernemers

Op de website van MKB Nederland is te lezen dat de plannen die op Prinsjesdag werden gepresenteerd, 4 keer goed nieuws en twee keer slecht nieuws zijn voor ondernemers. Volg Service Management op LinkedIn:

Goed nieuws: investeren in plaats van bezuinigen

Waar tijdens een crisis de gebruikelijk reflex is om te bezuinigen en belastingen te verhogen, kiest het kabinet dit jaar juist voor investeren. “Dat is goed nieuws, want investeringen zorgen voor groei en banen. Bovendien kunnen noodzakelijke opgaven zoals verduurzaming en digitalisering hierdoor versneld aangepakt worden. Kortom, het ondernemersmotto ‘investerend de crisis uit’ is door het kabinet goed opgepakt.”

>> Lees ook: Prinsjesdag 2020: de veranderingen voor schoonmaakondernemers (whitepaper)

Goed nieuws: het bedrijfsleven kan ook gaan investeren

De coronacrisis leidt tot een investeringsgat van zo’n 5% van het BBP. Dit betekent dat bedrijven tussen 2020 en 2022 ongeveer 45 tot 50 miljard euro minder investeren dan zonder crisis het geval zou zijn. Deze investeringen zijn juist nodig om uit de crisis te komen. “Een belangrijk instrument dat het kabinet in de Miljoenennota aankondigt is de BIK, de Baangerelateerde Investeringskorting. Ondernemers die investeringen doen en gebruik van maken van de BIK krijgen een korting op de loonafdracht. Daardoor ontstaat er een belangrijke prikkel voor nieuwe banen. Iets dat hard nodig is in een situatie waarin de werkloosheid hard oploopt.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Goed nieuws: aandacht voor scholing en werk-naar-werk

In veel sectoren is momenteel geen of veel minder werk. Mensen die in deze sectoren werkzaam zijn moeten in veel gevallen op zoek naar een andere baan, veelal in een andere branche. Het kabinet maakt 230 miljoen euro beschikbaar om mensen te helpen hun kennis te vergroten of zich om te scholen. “Het is de bedoeling dat er nauw wordt samengewerkt met werkgevers en branches. En dat zal ook het succes bepalen van alle regelingen en inzet om mensen om te scholen. Nu al zie je dat die elkaar vinden: zo is KLM met Actiz in gesprek over het omscholen van vliegpersoneel naar de zorg.”

>> Lees ook: Blog Nicole Mol: Nu opleiden of wachten op betere tijden?

Goed nieuws: aandacht voor het midden- en kleinbedrijf

Vanaf 2021 profiteren midden- en kleinbedrijven van een lager tarief in de eerste schijf van de winstbelasting. Deze gaat van 16,5 naar 15 procent. Daarbij wordt de eerste schijf ook nog verhoogd van 200.000 naar 400.000 euro. “Dat betekent in 2021 1,3 miljard euro lastenverlichting voor kleine bedrijven met weinig winst en in 2022 bijna 2 miljard euro lastenverlichting.”

Slecht nieuws: fiscaal is het slikken voor veel bedrijven en zelfstandigen

Helaas profiteren niet alle ondernemers van deze lastenverlaging. Zo gaat de geplande tariefverlaging van het hoge tarief voor winstbelasting niet door. Deze zou dalen van 25 naar 21,7 procent. Zelfstandigen zullen vooral merken dat de zelfstandigenaftrek versneld wordt afgebouwd. “Daar staat een verhoging van de arbeidskorting tegenover. De zzp’er moet er daardoor voorlopig per saldo niet op achteruitgaan, stelt het kabinet. Ook zou het helpen als het kabinet ondernemers langer de tijd geeft – vier in plaats van twee jaar – om uitgestelde belastingen terug te betalen.”

>> Lees ook: Minimumtarief zelfstandigen gaat niet door, kabinet zet webmodule wel door

Slecht nieuws: nog altijd geen oplossing voor stikstofproblematiek

Als gevolg van de PAS-uitspraak kan er veel vertraging ontstaat bij het verkrijgen van een vergunning. Dit heeft een negatief effect op de investeringen die bedrijven in ons land doen. Ze besluiten bijvoorbeeld investeringen uit te stellen of te verplaatsen naar een ander land. “Natuurlijk ondersteunen ondernemers maatregelen die de natuur verbeteren. Helaas gaat dat nu vooral via micromanagement-oplossingen, zoals voermaatregelen, of het uitkopen van boeren. Daarnaast moeten we concluderen dat met de huidige aanpak er onvoldoende stikstofruimte is voor economische ontwikkeling om ‘investerend uit de crisis’ te komen.”