Update coronavirus: dreigend tekort aan reinigingsmiddelen en steunpakket in de maak

Update coronavirus: dreigend tekort aan reinigingsmiddelen en steunpakket in de maak

Service Management publiceert periodiek een update over de crisis rondom het coronavirus en de gevolgen voor de schoonmaak- en hygiënebranche. Dit keer constateren we dat er een tekort aan reinigings- en desinfectiemiddelen dreigt en dat er een steunpakket in de maak is.  Volg Service Management op LinkedIn:

Er komen veel, heel veel vragen binnen bij het landelijk coördinatiepunt coronavirus dat brancheorganisatie OSB in samenspraak met branchegenoot SieV in het leven heeft geroepen. Schoonmaakondernemers willen bijvoorbeeld weten hoe ze met het coronavirus moeten omgaan, maar ook hoe ze werktijdverkorting kunnen aanvragen.

Rechten en plichten rondom verzuim

Het coördinatiepunt is in het leven geroepen om schoonmaakbedrijven bij te staan bij alle consequenties van het coronavirus. Veel van de vragen en zorgen die binnenkomen bij het coördinatiepunt gaan over de rechten en plichten rond verzuim als gevolg van preventiemaatregelen. Bijvoorbeeld: Mag een medewerker thuisblijven als hij bezorgd is om besmet te raken? Een ander thema dat speelt, is inkomstenderving. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een opdrachtgever die haar pand sluit voor schoonmakers? Een veelgehoord signaal is ook dat schoonmaakbedrijven niet of nauwelijks meer kunnen voldoen aan de vraag van opdrachtgevers naar desinfectie- en beschermingsmiddelen en papieren handdoekjes.

Schoonmaakbedrijven hebben behoefte om te sparren

Jeroen Veldboer, ad interim-directeur van OSB, constateert ook dat schoonmaakondernemers de behoefte hebben om te sparren. “Hoe is het bij jullie? Wat speelt er? Waar lopen jullie tegenaan?” Daarnaast krijgen schoonmaakbedrijven veel vraag naar zepen en handgels en nemen ze desinfectie ter hand. Dat doen ze op basis van protocollen. Ze overleggen daarbij volgens Veldboer met de GGD. “Dat pakken ze netjes op.”

Veel werkzaamheden van schoonmaakbedrijven liggen stil. Vooral bij hotels en evenementen. “Als jouw opdrachtgever zes weken dicht gaat, hakt dat er hard in. Daar hebben we ook richting Den Haag, met name de minister voor Sociale Zaken en werkgelegenheid Koolmees, aandacht voor gevraagd.” Schoonmaakbedrijven kunnen ook werktijdverkorting aanvragen.

Onwenselijke gevolgen van de WAB

OSB heeft ook de onwenselijke gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans onder de aandacht gebracht bij Koolmees. “De ene schoonmaker zit thuis met lichte klachten, waarbij er dan een beroep op anderen wordt gedaan. Daardoor kun je de jaarurennorm van 130 procent worden overschreden. Dan zijn er 30 procent meer verloonde uren dan contracturen.” Daarnaast vraagt de brancheorganisatie de Rijksoverheid soepel om te gaan met het innen van belasting. “Denk uit uitstel van de afdracht van BTW en vennootschapsbelasting. Ik merk dat daar gehoor aan wordt gegeven.”

Waar is het coördinatiepunt te bereiken?

Het Landelijk Coördinatiepunt Coronavirus Schoonmaakbranche heeft een helpdesk. Via telefoonnummer 0800 22 6 54 56 kan tussen 8.30 en 17.00 uur gebeld worden met vragen. Op werkdagen tussen 9.00 en 20.00 uur kunnen vragen ook per WhatsApp gesteld worden op nummer 06 82 72 21 06.

Tekorten reiniging- en desinfectiemiddelen

Hans Razenberg, directeur van de Nederlandse Vereniging van Zeepfabrikanten, toont zich verbaasd over de lijst van cruciale beroepen. “Toen ik zo’n 25 jaar geleden begon bij NVZ stond deze branche standaard op de lijst van cruciale sectoren. Immers, het was ook in een crisis situatie absoluut noodzakelijk dat de hygiëne in stand gehouden zou blijven. Ik was gisteren dan ook verrast dat productie en transport van reinigings- en desinfectiemiddelen niet als vitale sectoren is aangemerkt. Het geeft een aardige indruk van hoe er over hygiëne en haar relatie tot infectiepreventie gedacht wordt. Het zit kennelijk niet meer in het denkraam van beleidsmakers. Maar vitaal of niet, ik hoop dat de bedrijven die reiniging- en desinfectiemiddelen produceren hun uiterste best blijven doen om deze te blijven produceren. Er dreigen immers nu al tekorten.”

Aantal landen legt export stil

Cemex Trescon, een internationale leverancier van hygiëneproducten, schetst de ontstane situatie. “Een aantal landen heeft de export van deze producten stilgelegd ten behoeve van de behoeften in eigen land. Dit betreft onder andere producten als maskers, overalls, brillen, handschoenen en desinfectiemiddelen. Ook heeft een aantal (internationale) leveranciers moeite om aan de huidige enorme vraag naar deze middelen te voldoen. In China zien we momenteel dat de productie weer langzaam op gang komt maar dat de prijzen op een behoorlijk hoger niveau liggen. De leveringen hiervan verwachten we niet eerder dan eind april of begin mei in Nederland. Hierdoor zijn wij momenteel niet in staat om alle op dit moment geplaatste bestellingen op korte termijn te leveren.”

Opdrachtgevers schoonmaakbedrijf worden hard getroffen

Schoonmaakbedrijf Effektief uit Groningen schrijft dat opdrachtgevers hard worden getroffen door de maatregelen. “Velen hebben de locaties gesloten of moeten sluiten. Medewerkers werken zoveel mogelijk vanuit huis en evenementen zijn afgelast. Met deze opdrachtgevers blijven we in gesprek om te bekijken wat we gezamenlijk wel kunnen doen in deze periode en op welke wijze wij met onze dienstverlening onze opdrachtgevers extra kunnen helpen. Het is een bijzondere periode die velen van ons nog nooit in deze vorm hebben meegemaakt. Relaties zijn hierdoor nog belangrijker geworden dan dat ze al waren. Wij vertrouwen er dan ook op dat we, gezamenlijk met onze opdrachtgevers, zo goed als mogelijk door deze periode heen komen en hier weer sterker uitkomen.”

Richt een coronafonds op

Op NPO Radio 1 pleitte Jacco Vonhof, zelf schoonmaakondernemer, maar ook voorzitter van MKB Nederland maandag 16 maart voor een coronafonds. “Het geld is er, de maatregelen zijn er. Zet er een cirkel omheen, noem het ons coronafonds en zorg ervoor dat je iedereen bedient.”

‘Het geld is er, de maatregelen zijn er. Zet er een cirkel omheen, noem het ons ‘coronafonds’ en zorg ervoor dat je iedereen bediend’, zegt Jacco Vonhof (@voorzittermkbnl) in @1_op_1. ‘Ook de zzp’er, ook de parttimer, ook de payroller, ook de uitzendkrachten.’ pic.twitter.com/5jmhv2EIy3

— NPO Radio 1 (@NPORadio1) March 16, 2020

Permanente zaken voorkomen

Eerder al die dag zei Vonhof: “Het kabinet zet de goede stappen voor ondernemers.” Vonhof pleitte wel voor een soepele uitvoering van alle steunmaatregelen van de overheid met bijvoorbeeld controles achteraf in plaats van vooraf. Voor MKB-Nederland is belangrijk dat zo veel mogelijk bestaande regelingen worden benut. “Nieuwe regelingen maken kost onnodig tijd. Uniformiteit, snelheid zijn nu van het grootste belang nu het zo hard gaat. Nederland staat er goed voor met de rijksbegroting en gelukkig hebben we -zoals minister Hoekstra ook al zei- diepe zakken door de goed draaiende economie om permanente schade te voorkomen.”

In grote lijnen eens over een steunpakket

Kabinet, werkgevers en vakbonden werden het maandagavond “in grote lijnen” eens over een groot steunpakket voor bedrijven en zelfstandigen die hard worden geraakt door de coronacrisis. Dat zei voorzitter Hans de Boer van VNO-NCW na afloop van een gesprek met FNV en de meest betrokken ministers. Hoe het pakket er precies uit komt te zien, is nog niet duidelijk. Te denken valt aan liquiditeitssteun voor bedrijven en inkomensondersteuning voor zzp’ers. Later deze week wordt daar meer over bekendgemaakt, aldus minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). “Het belangrijkste is dat mensen hun baan en inkomen behouden, en dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor ondernemers en zzp’ers”, zegt Koolmees. “We hebben goed geluisterd naar de vakbeweging en naar de werkgevers. Die signalen nemen we mee.”

Prijzen van handschoenen met vijftien procent omhoog

Van een groothandel kregen we de boodschap binnen dat deze per direct zijn prijzen voor handschoenen met vijftien procent verhoogt. Dat vanwege ” de situatie in de wereld en de enorme vraag naar disposable handschoenen. Wij worden vandaag geconfronteerd met prijsstijgingen van onze leveranciers. Daarom zijn wij genoodzaakt om de prijzen van de handschoenen per direct te verhogen met 15 procent.”

Werktijdverkorting ook voor payroll- en uitzendbedrijven

De speciale regeling voor werktijdverkorting in verband met de coronacrisis geldt ook voor uitzend- en payrollbedrijven. Dat meldt brancheorganisatie ABU die daarover navraag deed bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Bij de aanvraag moeten alle werknemers worden meegenomen waarvoor een loonbetalingsplicht geldt. Dat zijn alle eigen medewerkers en uitzend- en payrollwerknemers met vaste uren. Uitzendkrachten zonder vaste uren blijven buiten de aanvraag, net als oproepkrachten. Voor deze werknemers kan geen werktijdverkorting worden verkregen. De ABU heeft de minister opgeroepen de werktijdverkorting ruimhartig toe te kennen en de regels soepel te hanteren voor uitzenders en payrollers.

‘Piek en ziek’ brengt momenteel ook veel extra vraag naar werkzaamheden met zich mee, constateert de ABU. “Zoals op dit moment in vervoer, bezorgdiensten, supermarkten, zorg of schoonmaak. Zo draagt onze sector ook bij aan het draaiende houden van cruciale beroepsgroepen en vitale processen.”

Bijeenkomst over kwaliteitsmetingen opgeschort

Tot slot meldt Gerard Spoor van kwaliteitsmeetbureau Qualis dat haar bijeenkomst van 2 april wordt opgeschort tot een nog nader te bepaalde datum. “Natuurlijk vinden we het jammer gezien het enthousiasme van de branche, zo’n 80 aanmeldingen, maar prioriteiten moeten gesteld worden. Het algemeen belang gaat voor. Natuurlijk respecteren we de keuzes die nu gemaakt worden om werkprogramma’s tijdelijk aan te passen en de prioriteiten te verleggen. De auditors van Qualis zullen hier, waar metingen alsnog plaatsvinden, natuurlijk rekening mee houden. We gaan ervan uit dat iedereen dat begrip op kan brengen. Wij willen nogmaals alle schoonmaakmedewerkers en overige zorgwerkers heel veel sterkte wensen met hun taken.”


Meer weten over het coronavirus, de laatste ontwikkelingen en de gevolgen voor de schoonmaakbranche? In ons Dossier Coronavirus vind je alle berichten die Service Management heeft gepubliceerd omtrent het coronavirus