Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf

Datalek: adresgegevens ambtenaren gedeeld met schoonmaakbedrijf

De gezamenlijke bedrijfsvoering voor de gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden heeft adresgegevens van hun ambtenaren gedeeld met een schoonmaakbedrijf. Dat meldt Omroep Gelderland. Zo kon het schoonmaakbedrijf de ambtenaren een pakketje met schoonmaakartikelen op hun privé-adres sturen.Volg Service Management op LinkedIn:

Die overkoepelende organisatie, De Connectie, sloot een contract af met schoonmaakbedrijf Asito. Een woordvoerder van Gemeente Arnhem legt uit dat Asito zich als nieuwe schoonmaakdienstverlener op ludieke wijze wilde voorstellen aan de ambtenaren. “Met een pakketje met daarin onder meer schoonmaakdoekjes en handgel. Het was de bedoeling dat pakketje bij iedereen op het bureau neer te zetten, maar omdat iedereen thuiswerkt, had dat geen zin.”

‘Datalek van jewelste’

In totaal ontvingen ongeveer duizend ambtenaren van De Connectie en de gemeente Arnhem post van Asito. “Een welkomstpakket”, vertelde een anonieme bron aan Omroep Gelderland. Die verbaasde zich erover thuis post te ontvangen van een commercieel bedrijf. Na interne vragen werd duidelijk dat adresgegevens van medewerkers met het bedrijf zijn gedeeld. Ambtenaren kregen daarover vervolgens een mail met daarin excuus van De Connectie, plus de belofte dat de privégegevens worden verwijderd. “Een datalek van jewelste”, stelt de tipgever.

‘Hadden pakketjes zélf moeten versturen’

De Connnectie stelt dat de privé-adressen nooit verstrekt hadden mogen worden. “Wij hadden die pakketjes gewoon zélf moeten versturen, en dat niet door Asito laten doen. Dan was er niets aan de hand geweest”, zegt de woordvoerder. Het schoonmaakbedrijf heeft laten weten alle adresgegevens van ambtenaren écht te verwijderen. “Daarmee is dit een éénmalig iets geweest”, besluit de woordvoerder.

Lees ook: