CNV pleit voor betere werk-privébalans voor werknemers op Schiphol

CNV pleit voor betere werk-privébalans voor werknemers op Schiphol

Het Schiphol-akkoord dat vorig jaar werd afgesloten moet worden verlengd en uitgebreid, vindt vakbond CNV Vakmensen. ''We zijn er nog lang niet. De werkdruk is nog altijd hoog, met als gevolg dat er ook weer veel mensen vertrekken. Vooral bij vrouwelijke beveiligers zien we dat het spaak loopt,'' constateert CNV-onderhandelaar Erik Maas.

Het akkoord, dat in september afloopt, heeft volgens CNV geholpen om de grootste problemen op te lossen. Beveiligers, schoonmakers, bagage-afhandelaars en buschauffeurs gingen er allemaal op vooruit. Mede door een toeslag. CNV waarschuwt er echter voor dat de situatie kwetsbaar blijft en pleit voor nieuwe afspraken over toeslagen en roosters. ‘’Het is nu zaak dat we perspectief blijven bieden, met meer aandacht voor een betere werk-privébalans, zodat mensen ook langer blijven,’’ aldus Maas.

Verlenging van huidig akkoord

CNV Vakmensen pleit voor een verlenging van de huidige arbeidsmarkttoeslag. Daarnaast wil de vakbond dat de huidige ‘Schiphol-toeslag’ voor beveiligers per 1 september met 10 procent omhooggaat en gaat gelden voor andere werknemers: de schoonmakers, bagage-afhandelaars en buschauffeurs. Verder wil de bond in het nieuwe akkoord vastleggen dat werknemers buiten werktijd niet bereikbaar hoeven te zijn voor werk. ‘’Mensen voelen daardoor extra druk vanuit het werk, terwijl ze al zo’n onregelmatig leven hebben. We vinden dat werknemers in hun vrije tijd niet gestoord zouden mogen worden met werk gerelateerde vragen. Zodat vrije tijd ook echt vrije tijd is, ‘’ legt Maas uit.

In gesprek

De vakbonden en Schiphol zijn met elkaar in gesprek over een mogelijke verlenging van het akkoord, dat in juni vorig jaar werd afgesloten. Daarvoor dreigden vakbonden met grootschalige acties op Schiphol, mede vanwege de hoge werkdruk.