Trends 2021: 'Stoomreiniging is duurzaam en effectief'

Trends 2021: 'Stoomreiniging is duurzaam en effectief'

Stoomreiniging is een niet te onderschatten techniek in de schoonmaak die ook nog eens veilig en milieuvriendelijk is. Dat stelt Gerrit Visser, directeur/eigenaar van Innovi. "Stoom is een ideale reinigingsmethode voor vele branches, zoals facilitair, food, automotive, industrie en horeca."

Bacteriën, virussen en schimmel doden

Er is volgens Visser steeds meer vraag naar stoomreiniging. “Meer dan ooit is het de uitkomst om beter te reinigen. Logisch, omdat je vanwege de hoge temperaturen van het stoom bacteriën, virussen en schimmel (-sporen) direct kunt doden. Dat zonder desinfectiemiddelen waar we vanwege resistentie zuinig op moeten zijn. We voeren vele gesprekken met nieuwe afnemers en zien dat ook concullega’s stoomreinigers op de markt brengen. Dat is een goede ontwikkeling want daarmee komt deze schoonmaakmethode beter op de kaart.”

Dat is af en toe wel nodig, ziet ook Visser. “Er zijn vooroordelen over de warmte. De warmte is geen probleem als je je gewone schoonmaakhandschoenen aantrekt en het stoomapparaat normaal gebruikt.”

Het vuil oplossen

De stoomreiniger in de ene hand, de microvezeldoek in de andere. Onder andere bij schoonmaakbedrijf Asito maken ze al geruime tijd gebruik van stoomreiniging. “Stoom weekt het vuil los, maar dan moet je het wel weghalen. Bijvoorbeeld met die microvezeldoek in dit geval, maar het kan ook met afzuiging. Je ziet op roestvrijstaal, bijvoorbeeld in keukens, vaak strepen achterblijven. Dat is residu van een schoonmaakmiddel wat je aan het uitsmeren bent. Met stoom kun je dat echt schoonmaken (dieptereiniging) zonder strepen.

Meer weten? Lees het volledige interview met Gerrit Visser in het digimagazine ‘Schoonmaaktrends 2021‘.

Lees ook: