Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Conceptrichtlijn Reiniging en desinfectie van ruimte ligt ter inzage

Goed en grondig schoonmaken is in zorginstellingen van groot belang voor de gezondheid van de patiënt, cliënt of bewoner. Als hulpmiddel hiervoor is de richtlijn Reiniging en desinfectie van ruimten opgesteld. Deze richtlijn is recent onder de loep genomen. Het is mogelijk om deze maand deze conceptversie te lezen en om commentaar te geven.

Op initiatief van het Samenwerkingsverband Richtlijnen Infectiepreventie (SRI) is de herziene richtlijn ‘Reiniging en desinfectie van ruimten’ ontwikkeld, die toepasbaar is voor verschillende sectoren. In de richtlijn staat beschreven hoe je ruimten, meubilair en voorwerpen in zorginstellingen die niet vallen onder medische hulpmiddelen optimaal reinigt en desinfecteert.

Randvoorwaarden voor schoonmaken en desinfecteren

Het is belangrijk dat het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal goed gebeurt, anders kunnen er ziekmakende micro-organismen achterblijven, zich vermeerderen en verspreiden. In de conceptrichtlijn staan dan ook de randvoorwaarden voor het reinigen en voor het desinfecteren van patiëntgebonden ruimten en oppervlakken in zorginstellingen. Ook is er aandacht voor de kwaliteitscontrole van het reiniging- en desinfectieproces.

Doelgroep richtlijn

De richtlijn is bedoeld voor medewerkers die beleid maken op het gebied van infectiepreventie in ziekenhuizen, verpleeghuizen, woonzorgcentra, voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen, wijkverpleging en de gehandicaptenzorg. Het is mogelijk om de conceptrichtlijn te lezen en commentaar te geven. Dit kan tot woensdag 31 mei. De ontvangen commentaren worden verwerkt in de definitieve versie van de richtlijn, die wordt gepubliceerd op www.sri-richtlijnen.nl.

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten sleutel tot serveren geweldig eten deze zomer

Blog chef-kok Willem Amery: Verse producten en goede hygiënegewoonten sleutel tot serveren geweldig eten deze zomer

Chef-kok Willem Amery, opgeleid aan de gerenommeerde Hotelschool Ter Duinen in Koksijde, België, werkt al meer dan 15 jaar in privé catering in Roeselare. In zijn blog deelt hij zijn beste tips over keukenhygiëne tijdens de zomermaanden.

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Blog Marc Van Ranst: "Je beseft het pas echt als je ziet hoe virussen zich via de lucht verspreiden"

Ik word altijd getroffen door de reactie van mensen als ze zien hoe virussen zich verspreiden via de lucht die we inademen. Het zorgt vaak voor een echt besefmoment. Ik gebruik een zwarte achtergrond en speciaal licht, waardoor we de deeltjes in de lucht daadwerkelijk kunnen zien vliegen. Wetenschap kan ingewikkeld zijn, maar de impact van hoest en verkoudheid is iets waar we ons allemaal mee kunnen identificeren.

Welke schoonmaakklussen pak je aan in de zomer? 6 tips

Welke schoonmaakklussen pak je aan in de zomer? 6 tips

Veel mensen kennen wel de grote voorjaarsschoonmaak en misschien denk je in je zomervakantie niet direct aan het soppen van het huis. Maar volgens Marja Middeldorp is dit juist de tijd voor een aantal klusjes die vaak blijven liggen. In het AD geeft ze zes tips.

Fantastische Interclean Amsterdam 2024: Duurzaamheid in de keten, aandacht voor de mens en heel veel robots 

Fantastische Interclean Amsterdam 2024: Duurzaamheid in de keten, aandacht voor de mens en heel veel robots

Van 14 tot en met 17 mei liepen wij van Service Management en nog tienduizenden bezoekers met ons onze sokken eraf op de Interclean Amsterdam in de RAI Amsterdam. Het was een geslaagde editie met meer dan genoeg inspiratie tot de volgende. En omdat we graag nog even nagenieten, zetten we de highlights voor je op een rij.