Griepepidemie verre van voorbij: aantal griepgevallen fors toegenomen

Griepepidemie verre van voorbij: aantal griepgevallen fors toegenomen

Onderzoeksbureau Nivel laat weten dat er nog steeds meer mensen met griepachtige klachten bij de huisarts komen. Deze week waren dat er 103 op 100 duizend mensen. Vorige week lag dat aantal nog op 66.

De griepepidemie begon al voor de kerst en zet dus nog steeds door. De grootste toename is te zien in de groep van 65 jaar en ouder. Het Nivel noemt dit opvallend. De epidemie valt nog steeds in de categorie matige intensiteit.

Niet zorgwekkend

Tijdens de coronapandemie kregen influenzavirussen weinig kans zich te verspreiden door de coronamaatregelen. Daardoor zijn we nu vatbaarder dan onder normale omstandigheden. Echt zorgwekkend is de aanhoudende epidemie dus niet. In maart 2022, toen de coronamaatregelen werden opgeheven, hadden we ook al te maken met een griepepidemie. Die verliep normaal.

Ziekteverzuim voorkomen

Niet zorgwekkend in medische termen betekent niet dat de griepgolf geen vervelende uitwerking kan hebben. Zieke mensen leidt tot meer verzuim, dat moet worden opgevangen door collega’s op de werkvloer. Daarom is het belangrijk als werkgever om zo goed mogelijk te voorkomen dat medewerkers ziek worden. Dat doe je bijvoorbeeld met deze tips.

Lees meer over