Gom en TU Delft werken samen aan toekomst van de schoonmaakrobot

Gom en TU Delft werken samen aan toekomst van de schoonmaakrobot

Gom Schoonhouden en RoboHouse gaan de samenwerking aan voor een uniek roboticaproject. Het schoonmaakbedrijf en het fieldlab van de TU Delft zetten in op verlichting van de werkomstandigheden van schoonmaakmedewerkers.

Schoonmaak kan fysiek veel vergen van de schoonmaakmedewerker en dus is de branche altijd op zoek naar manieren om het werk te verlichten en de medewerkers te ondersteunen. Zeker bij zware en repeterende taken kunnen innovatie schoonmaakoplossingen verbetering bieden. Ook schoonmaakprofessional Gom zet in op de duurzame inzetbaarheid van haar medewerkers. Deze nieuwe samenwerking is daarin een nieuwe stap.

Schoonmaakmedewerker centraal

Gom heeft robotisering al langer op de agenda en ook dit nieuwe project zet daarop in. Samen met RoboHouse wil het bedrijf een nieuwe robot ontwerpen die het werk van de schoonmaakmedewerkers verlicht. Hiervoor werkte het schoonmaakbedrijf voornamelijk met robots van gerenommeerde leveranciers. Met de technologische experts en sociale wetenschappers van de universiteit en kwaliteitsexperts en schoonmaakmedewerkers van Gom en Kleentec moet de nieuwe robot echt een nieuw hoofdstuk inluiden in de toekomst van de schoonmaak. Sociale duurzaamheid en kwaliteitsborging staan hierbij uiteraard voorop. De doelen van de schoonmaakmedewerkers zelf staan dan ook centraal bij het ontwerp.

De projectleden tijdens de aftrap van het project.

Schoonmaakinnovatie

Mieke Sprinkhuizen, branchemanager Innovatie bij Gom legt uit waarom dit project zo bijzonder is: "Het speciale aan dit project is dat Gom een volgende stap zet in schoonmaakinnovatie. Dat doen we door al die verschillende experts, van wetenschappers tot onze schoonmaakmedewerkers, met elkaar te verbinden. Het mooie aan dit onderzoek is ook nog eens dat het plaats vindt op de locatie van onze klant Hilton Foods Holland. Met alle betrokkenen werken we vanuit een gezamenlijk belang toe naar een oplossing voor ons allemaal. Dat maakt deze samenwerking uniek."