Gemeente Zaanstad gaat facilitaire dienstverlening sociaal verantwoord aanbesteden

Gemeente Zaanstad gaat facilitaire dienstverlening sociaal verantwoord aanbesteden

Daartoe ondertekende burgemeester Jan Hamming namens de gemeente de Code Verantwoordelijk Marktgedrag. De voorzitter van de Code Kees Blokland verklaart blij te zijn met deze volgende grote gemeente die de Code ondertekent.

De Code Verantwoordelijke Marktgedrag is een morele afspraak om uitbestedingen van diensten op een sociaal verantwoorde manier en met respect voor de kwaliteit van de dienstverlening te doen. De Code heeft geen juridische grondslag, maar Hamming geeft aan dat zijns inziens de afspraak allerminst vrijblijvend is. “Iedereen moet kunnen werken onder goede omstandigheden en een eerlijke boterham kunnen verdienen. Wij, als overheidsorganisatie, moeten bij het uitzetten van opdrachten het goede voorbeeld geven. Wij vinden het erg belangrijk dat bij inkopen specifiek rekening wordt gehouden met de arbeidsomstandigheden van de betrokken medewerkers van de leveranciers en eventuele toeleveranciers. De ondertekening van de Code onderstreept onze betrokkenheid bij dit onderwerp.”

Belangrijke rol in de regio

Vaak wordt er bij aanbestedingen voornamelijk gekeken naar het kostenplaatje om de kosten zo laag mogelijk te houden. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag wil de focus verleggen om ook kwaliteit, vakmanschap, betrokkenheid en arbeidsomstandigheden mee te nemen. Gemeentes kunnen hierbij voor hun lokale inwoners een belangrijke rol spelen. Veel facilitaire dienstverleners wonen namelijk in de regio waarin ze werken. Dat de gemeente Zaanstad nu de Code ondertekent zal geen toeval zijn: Volgend jaar gaat de gemeente het multiservice contract aanbesteden. Hieronder vallen de schoonmaak, catering en beveiliging van het stadhuis.