Hayat Issa pleit vurig voor meer waardering voor schoonmakers

Hayat Issa pleit vurig voor meer waardering voor schoonmakers

Hayat Issa is trots op haar werk als schoonmaker bij SMB Willems. En haar missie is glashelder: meer waardering creëren voor het vak en voor alle schoonmakers.

Als zeventienjarig meisje kwam Hayat Issa in 1999 samen met haar moeder, broertje en zusjes in Nederland wonen. Ze waren gevlucht uit Somalië. Hayat vertelt in een interview in RAN Business hoe ze in Nederland meteen op zoek ging naar werk, want het geld was hard nodig. Ze werkte hard om een bestaan op te bouwen. Met haar ervaringen helpt ze inmiddels andere vluchtelingen, als maatschappelijk werker, tolk en docent Nederland.

Schoonmaker van het jaar

In de avonduren is ze schoonmaker en daar is ze trots op. Dat draagt ze ook uit. Bij schoonmaakbedrijf SMB Willems valt ze op door haar betrokkenheid en door haar gedrevenheid om het belang van schoonmaakwerk onder de aandacht te brengen. Ze is zelfs verkozen tot ‘Schoonmaker van het Jaar’ en door het bedrijf genomineerd voor de landelijke Golden Service Awards.

Onmisbaar

Schoonmakers zijn onmisbaar voor de maatschappij, vindt Hayat. En daar mag wel meer waardering voor komen. “Geef alle schoonmakers maar eens een week vrij. Kijk dan maar eens hoe de wereld eruit ziet. Niet iedereen hoeft chirurg te zijn. Trouwens, als de operatiekamer niet schoon is, wordt er niet geopereerd. Schoonmaak is de belangrijkste job van de wereld.” Over het uiten van waardering zegt ze ook: “Elke schoonmaker vindt het fijn om af en toe dankjewel te horen. Ik voel me daar niet minderwaardig, maar juist als gewaardeerde collega’s onder elkaar.”

Gezien worden als vluchtelingenvrouw

Hayat volgt nu een opleiding om alsnog een diploma te behalen. Maar stoppen met schoonmaken wil ze niet. “Ik kan het schoonmaken nog niet loslaten. Als vluchtelingenvrouw is het niet makkelijk om gezien te worden in de maatschappij. Dankzij SMB Willems word ik gezien en daar ben ik dankbaar voor.”