Meer geld beschikbaar om statushouders aan werk te helpen

Meer geld beschikbaar om statushouders aan werk te helpen

Het kabinet trekt de komende drie jaar 37,5 miljoen euro uit om meer vluchtelingen met een verblijfsstatus, statushouders, aan werk te helpen. ''Iedereen in Nederland moet mee kunnen doen aan de samenleving. Betaald werk is een belangrijke manier om dat te bereiken, juist ook voor statushouders. Met werk kunnen statushouders sneller een bestaan opbouwen in Nederland, sneller de taal en de maatschappij leren kennen en bijdragen aan die samenleving,'' laat minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Het grootste deel van het bedrag is bestemd voor regionale verbinders, proeven met startbanen en een subsidieregeling voor werkgevers om het makkelijker te maken om statushouders aan te nemen.

Subsidie voor werkgevers

Om maatwerkbegeleiding van statushouders op de werkvloer te geven komt er 10,5 miljoen euro beschikbaar voor werkgevers. Met dit bedrag kunnen statushouders begeleid worden bij bijvoorbeeld de inrichting van hun werkzaamheden en omgang met collega’s.

Regionale verbinders

Om statushouders aan werk te helpen worden al veel initiatieven georganiseerd. Vaak zijn die projecten tijdelijk, lokaal en kleinschalig. Voor gemeenten in de 35 arbeidsmarktregio’s komt 12,25 miljoen euro van het totaalbedrag extra beschikbaar om regionale verbinders aan te stellen. Deze verbinders gaan aan de slag met het creëren van extra mogelijkheden voor statushouders om aan het werk te komen.

Startbanen

Bij vestiging in een gemeente krijgen statushouders een betaalde baan aangeboden zodat ze direct in de samenleving kunnen participeren en de taal leren op de werkvloer. Op dit moment worden er vier proeven met een aantal gemeenten uitgevoerd waarin SZW, gemeenten, VNG en Divosa kijken wat goed werkt om de arbeidsmarktpositie van statushouders te verbeteren. In 2023 wordt er 2 miljoen euro besteed aan de uitvoering van deze onderzoeken. In de komende drie jaar wordt er elke jaar meer dan 4 miljoen euro beschikbaar gesteld om de resultaten van de proeven ook in de gemeenten in te zetten.