Nederlandse schoonmakers voeren met Europese collega's actie in Brussel

Nederlandse schoonmakers voeren met Europese collega's actie in Brussel

Werken in de nacht, gebroken diensten en geen zeggenschap over het rooster tegen een loon waar je amper van rond kunt komen: schoonmakers zijn het zat. Daarom demonstreren schoonmakers woensdag 7 juni om 14.00 uur voor het Europees Parlement in Brussel. FNV Schoonmaak steunt de Europese collega's die hiervoor ten strijde trekken.

De Belgische vakbonden ACV, ABVV en UNI Europa en FNV Schoonmaak hebben een duidelijke boodschap voor de Europese Unie: voer schoonmaak overdag in bij alle schoonmaakcontracten en ken overheidsopdrachten alleen toe aan bedrijven die een cao toepassen. "Alleen zo verbeteren het loon en de arbeidsomstandigheden."

Situatie in Nederland is beter

FNV Schoonmaak steunt de Europese collega’s die hiervoor ten strijde trekken. Gelukkig is de situatie in Nederland wel beter. Khadija Tahiri-Hiyati, schoonmaker en president van het FNV Schoonmakersparlement: "In Nederland hebben wij net onze cao opengebroken en een belangrijke loonsverhoging afgesproken. En nu steunen we onze collega’s in Europa. Schoonmaken is een essentieel beroep, maar schoonmakers komen niet rond van hun salaris en gaan gebukt onder ziekmakende werkdruk en werktijden." Een schoonmaker uit België, lid van ACV Puls, zegt: “We moeten in de hele economie overschakelen op schoonmaken overdag, en dat begint bij de Europese instellingen. Overdag schoonmaken biedt een drieledige oplossing. Werknemers zijn niet langer geïsoleerd en onzichtbaar, bedrijven kunnen werknemers aantrekken en behouden, en opdrachtgevers kunnen gemakkelijk bijdragen aan duurzaamheid en fatsoenlijk werk. De tijd voor deze verandering is nu!”

Werken in de nacht

Naast een karig loon is werken in de nacht een groot probleem. Dit trekt een zware wissel op het privéleven van de werknemers. Een Belgische schoonmaker geeft aan: "Ik werk meerdere diensten tijdens de week. ‘s Morgens vroeg, 's avonds en ’s nachts. Ik ben uitgeput en wanhopig en mijn gezondheid, veiligheid en gezins- en sociale leven lijden eronder."

Wereldwijd onderzoek

Wereldwijd onderzoek onder schoonmakers ondersteunt dit beeld. Van alle schoonmakers die in de avond of nacht werken, meldt bijna de helft negatieve gevolgen voor hun geestelijke gezondheid. Bijna driekwart van de nachtwerkers meldt onvoldoende slaap en meer dan de helft van die groep ervaart een gebrek aan zeggenschap over het rooster. Voorafgaand aan de demonstratie ontmoeten schoonmakers en vakbondsafgevaardigden Agnes Jongerius, lid van het Europees Parlement. Tijdens deze ontmoeting presenteren ze de bevindingen van de wereldwijde enquête onder schoonmakers.