Koffiebeker van Polypropyleen beste alternatief

Koffiebeker van Polypropyleen beste alternatief
Koffiebeker Keten

Een goed alternatief voor de koffiebeker is misschien wel het best besproken onderwerp bij de koffieautomaat op dit moment. Dat heeft te maken met de wet- en regelgeving rondom het uitbannen van 'single use plastics' (SUP). Het verbod op de eenmalige beker nadert (1 januari 2024) bij 'consumptie ter plaatse'. Dit leidt ertoe dat een herbruikbare beker de norm wordt op de werkvloer. Een onderzoek naar de meest duurzame beker werd onlangs gepresenteerd.

In Nederland worden er jaarlijks ongeveer 3-5 miljard koffiebekers weggegooid, vaak na eenmalig gebruik. De impact hiervan is dus enorm. In de zoektocht naar de meest duurzame koffiebeker ontstond het KoffiebekerPact: een samenwerking tussen 67 partijen uit de koffie(beker)keten: van producent tot leverancier en van gebruiker tot verwerker. Deze partijen hebben zich gecommitteerd aan het realiseren van de duurzaamste koffiebeker. Maar: wat is de meest duurzame herbruikbare beker? Om deze vraag te beantwoorden transformeerde het KoffiebekerPact, met dank aan het Versnellingshuis Nederland Circulair! in mei 2022 tot een Moonshot-traject.

Koffiebekerketen

De resultaten

In het onderzoek zijn zeven materialen onderzocht volgens een Life Cycle Analysis (LCA) opzet met een productie-, gebruiks- en verwerkingsfase.

De belangrijkste conclusies zijn:

  • De lichte beker van het materiaal Polypropyleen (PP) heeft in de productiefase de laagste impact. Keramiek en Roestvrij Staal (RVS) hebben de hoogste milieu-impact.
  • Uit dit onderzoek blijkt dat er een groot draagvlak is onder de gebruikers voor de invoering van herbruikbare bekers (89% respondenten staat er neutraal of positief tegen over).
  • Het afwassen van de herbruikbare beker is potentieel een aanzienlijk aandeel in de totale milieu-impact van de beker. Het is dus aan te bevelen om tijdens de gebruiksfase deze impact te beperken door de frequentie van het afwassen zo laag mogelijk te houden en groene stroom te gebruiken.
  • Herbruikbare bekers zijn op jaarbasis goedkoper dan eenmalige bekers.
  • De lichte PP-bekers hebben een laag drinkgemak en een lage return rate.
  • Belangrijkste constatering bij verwerking is dat er vaak nog geen monostromen of een retourproces is ingericht, de bekers komen nu nog in het restafval en wordt verbrand.
  • Overall zijn er twee belangrijke indicatoren die de mate van duurzaamheid van het materiaal en de beker bepalen: de milieu-impact in de productiefase en de return rate.

Polypropyleen beste alternatief

De beker gemaakt van Polypropyleen (PP), heeft de laagste milieu-impact. Hierbij komt de lichte variant zonder toevoegingen als beste naar voren. Maar als we de return rate meenemen in de analyse, dan komt de PP beker (zwaar) als beste naar voren. Door de lage return rate van de PP beker (licht) zijn er 35% extra bekers nodig ter vervanging, wat zorgt voor een zwaardere milieu-impact. Een lage return rate is te verklaren door defecten en de bekers worden door consumenten ook nog wel eens in de afvalbak gegooid. Er is niet getest met statiegeld.
Een beker van glas komt als een goede nummer twee naar voren. Gezien het hoge drinkgemak vanuit gebruikersperspectief, zou dit een goed alternatief kunnen zijn.

Het volledige rapport is hier te downloaden.
Dit artikel is tot stand gekomen door Phi Factory