Schoonmakend Nederland: 'Duurzaam herstel moet de norm worden bij afhandeling van schade'

Schoonmakend Nederland: 'Duurzaam herstel moet de norm worden bij afhandeling van schade'

"Duurzaam herstel moet de norm worden bij het afhandelen van schade, in plaats van vervangen." Het Verbond van Verzekeraars heeft samen met Schoonmakend Nederland en Stichting Nederlands Instituut van Register Experts (NIVRE) een manifest opgesteld met uitgangspunten voor toekomstig schadeherstel.

De overstromingen in Limburg in 2021 hebben laten zien dat duurzaam schadeherstel tot norm verheft moet worden. Ook het hergebruik van onherstelbare spullen, eventueel voor andere doeleinden, valt onder duurzaam schadeherstel. Bijvoorbeeld voor het repareren van apparatuur in plaats van een standaard vergoeding voor een nieuwe. Duurzaamheid is een verantwoordelijkheid voor de hele keten en moet het nieuwe normaal worden, zo staat het in het manifest dat is ondertekent door de drie partijen tijdens de Schademiddag 2023 van het Verbond. De drie partijen willen dat eind 2024 duurzaam schadeherstel gemeengoed is in de schademarkt.

Samenwerking is cruciaal

Algemeen directeur Rob Rommelse van Schoonmakend Nederland: "Duurzaam herstel moet de default worden en samenwerken is daarbij cruciaal. Alleen ga je sneller, samen kom je verder. Wij verwachten dan ook dat dit nog maar het begin is en veel meer partijen zich aansluiten bij het manifest." Lidwien Suur, voorzitter van het Sectorbestuur Schade van het Verbond van Verzekeraars, zette ook haar handtekening onder het manifest: "Schadeherstel draait, naast het vergoeden van schade, ook om ecologische en sociaal-maatschappelijke waarden. Samenwerkingsafspraken over de wijze van duurzaam schadeherstel zijn dan ook cruciaal. Met dit manifest geven we een aanzet vanuit de verzekeringssector." NIVRE, Schoonmakend Nederland en het Verbond roepen andere partijen in de schadeketen op om zich aan te sluiten en samen verder te werken aan een duurzame toekomst.