Moet een glazenwasser werken als het sneeuwt of stormt?

Moet een glazenwasser werken als het sneeuwt of stormt?

Het is winter en dat betekent doorgaans dat het kwik flink daalt. Ook kunnen we nog zo te maken krijgen met vorst en sneeuw. Leuk als je vrij bent, maar niet wanneer je glazenwasser bent en eigenlijk moet werken. In de CAO is een regeling opgenomen voor onwerkbaar weer.

Is er sprake van buitengewoon natuurlijke omstandigheid, zoals vorst, sneeuw of ijzel? Dan geldt de regeling onwerkbaar weer. In principe is deze regeling van kracht in de periode van 1 november 2022 tot en met 31 maart 2023. Maken buitengewone regenval of storm het werken onmogelijk, dan geldt de regeling ook gedurende het kalenderjaar. Voor de bedrijven in de glasbewassing en gevelreiniging is dat vanaf windkracht 6.

Wachtdagen

Tijdens de zogeheten wachtdagen krijgen medewerkers gewoon hun loon doorbetaald door hun werkgever. Er moet dan wel gekeken worden of er tijdens de niet werkbare periode alternatieve werkzaamheden zijn (op een andere manier werken of op een andere plek). Is dit niet het geval, dan wordt het loon doorbetaald. Bij vorst en sneeuw gelden er twee wachtdagen. Bij overvloedige regenval gelden er 19 wachtdagen per kalenderjaar en bij storm gelden er twee wachtdagen per kalenderjaar

Uitkering aanvragen

Na het verstrijken van de wachtdagen kan de werkgever een uitkering aanvragen bij het UWV. Voorwaarde is wel dat aan alle voorwaarden uit de regeling is voldaan. Deze uitkering wordt gedurende de eerste 27 dagen door de werkgever aangevuld tot honderd procent van het loon en daarna tot negentig procent. Tijdens de wachtdagen krijgen werknemers doorbetaald door hun werkgever.

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Blog Maurice Rutgrink: Veilig werken met de hoogwerker

Vorige week vrijdag 27 september 2024 was het officieel: de eerste herfst storm van 2024! Er werden windvlagen gemeten van boven de 90 kilometer per uur (25 meter p/sec). En dat heeft impact op iedereen die werkt op hoogte.

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Blog Maurice Rutgrink: Nadenken bij veilig werken op hoogte

Van de week zag ik op Facebook diverse films van glazenwassers en leveranciers die spotten met veiligheid. Op mijn reacties werd doorgaans gereageerd of ik soms het braafste jongetje van de klas was en meer van dit soort opmerkingen. Maar als ik een film zie van een glazenwasser die met één voet op de reling en de ander op zijn puntje heeft, waarbij de breedte van het bordes circa 60 centimeter is en de werkhoogte hoog tot zeer hoog is, vraag ik mij weer eens af of ik gek ben.

Arbeidsinspectie over risico's bij het gevelonderhoud

Arbeidsinspectie over risico's bij het gevelonderhoud

In 2023 en 2024 heeft de Arbeidsinspectie van Justitie inzicht gekregen in ongevallen en onveilige machines bij het gevelonderhoud en zijn de eerste stappen gezet voor het aanpassen van wet- en regelgeving.

Brandweer schiet glazenwasser Fedor te hulp

Brandweer schiet glazenwasser Fedor te hulp

Glazenwasser Fedor van schoonmaakbedrijf GWS dé schoonmaker uit Rosmalen viert bijna zijn dertigste jubileum als professionele glasbewasser. Maar op dinsdag 20 augustus vreesde hij toch even dat hij dat wellicht niet zonder kleerscheuren zou halen. Op 25 meter hoogte schoot - volgens het Brabants Dagblad - het systeem krom waarin de kabels van zijn bak hingen.