Duurzaam reinigen met bacteriën: zo werkt dat

Duurzaam reinigen met bacteriën: zo werkt dat

Een goed hygiënebeheer en duurzaamheid kunnen goed met elkaar verweven worden. Zo zijn probiotische reinigers milieubevorderend en zorgen deze reinigingsproducten daarnaast nog voor een optimale duurzame reiniging.

Een goede hygiëne is in deze tijd belangrijker dan ooit. Alleen gaat schoonmaak tegenwoordig verder dan onderhoud, functionaliteit en het esthetische effect. Ook de impact op het milieu en de gezondheid van de mens heeft een belangrijke rol. In de toenemende groei van milieubewustzijn in onze maatschappij wordt er vanuit de werknemers en klanten verwacht dat bedrijven hun hygiëne bedrijfsvoering verduurzamen. Een goede hygiënebeheer en duurzaamheid kunnen goed met elkaar verweven worden. Zo zijn probiotische reinigers milieubevorderend en zorgen deze reinigingsproducten daarnaast ook nog voor een optimale duurzame reiniging.

Wat zijn probiotische reinigers?

Probiotische reinigingsmiddelen zijn producten waaraan goedaardige veelvoorkomende bacteriën zijn toegevoegd. In de voedingsmiddelenindustrie werd al eerder gewerkt met probiotica, zoals bijvoorbeeld in zuivelproducten, maar ook zijn er voedingssupplementen waar probiotica in gebruikt worden.
Het klinkt onlogisch maar de toevoeging van de bacteriën heeft een positieve invloed op de effectiviteit van reinigen. Tijdens de reiniging met probiotische schoonmaakmiddelen worden probiotica (goede bacteriën) op het oppervlak achtergelaten. Deze bacteriën worden actief bij gebruik van het reinigingsmiddel doordat zij in contact komen met organische vervuiling, water en zuurstof. De aangebrachte bacteriën scheiden enzymen uit. De molecuulstructuren van eiwitten, vetten en zetmeel (organische vervuiling) worden door de enzymen kleiner gemaakt, waardoor deze als voeding dienen voor deze goede bacteriën. Vervuiling wordt dus biologisch verwijderd.

“De probiotische schoonmaakmiddelen van HYGENIQ hebben het voordeel dat zij van zichzelf al een goede werking hebben, waardoor het toevoegen van probiotica voor nog eens extra grondige reiniging zorgt. Daarbij zijn al onze probiotische reinigers stabiel en homogeen. Dit houdt in dat alle toegevoegde bacteriën gelijkmatig in het product zijn verdeeld. Je hoeft hierdoor voor gebruik niet te schudden’’, verteld Marcel in het Veld, oprichter en chief executive officer bij HYGENIQ.

Werkbesparing door bacteriën

Probiotische reinigingsmiddelen hebben een hoge meerwaarde in drukbezochte ruimtes, keukens en moeilijkbereikbare plaatsen zoals voegen en poreuze materialen. “De bacteriën worden blijvend getriggerd bij aanwezigheid van organische vervuiling. Onze probiotische reinigingsmiddelen blijven dan ook doorwerken, terwijl de schoonmakers naar huis gaan’’, aldus In het Veld. “Bij gebruik van probiotische reinigers bespaar je dus op werk en krijg je daarnaast een beter resultaat. Bijkomend duurzaam voordeel is dat onze probiotische reinigers hoog geconcentreerd zijn, waardoor zuinig in gebruik en besparing op verpakkingsafval en transport”.

Veiligheid voor alles

In het Veld: “Het idee dat je werkt met levende bacteriën in reinigingsmiddelen wekt bij sommigen in het begin nog wel wat weerstand op. De probiotische schoonmaakartikelen van HYGENIQ hebben alle geen gevarensymbolen. Daarnaast zijn vrijwel al onze probiotische reinigingsmiddelen Cradle to Cradle Certified® op Gold- niveau. Binnen dit certificaat is onder andere gekeken naar gebruik van gezonde materialen.”
Een bijkomend positief effect van probiotisch reinigen is het feit dat de binnenkant van apparatuur en leidingen ook wordt gereinigd waardoor op deze manier verstoppingen voorkomen kunnen worden. Daarnaast zijn probiotische reinigers ook nog milieubevorderend. Wanneer deze bacteriën na het reinigingen in het milieu terecht komen, dragen ze actief bij aan de waterzuivering.

Geurbestrijding als onderdeel van schoonbeleving

De schoonbeleving van ruimtes is onderverdeeld in verschillende dimensies, waaronder ‘fresh’- dimensie (geur van een ruimte). Geurbeleving is een methode om ruimtes een toegevoegde waarde te geven of ongewenste geuren te maskeren. Uit studies blijkt dat onze emoties die we ervaren voor 75% door geur worden beïnvloed. Heeft een ruimte een lekkere geur, dan voelen we ons eerder op ons gemak en beoordelen we de omgeving positiever.
Probiotische reinigingsmiddelen kunnen ook op dit terrein een meerwaarde bieden. Vervelende (urine)geuren worden verwijderd door absorptie van de geurmoleculen. Daarnaast worden stoffen door probiotica verwijderd die door andere micro-organismen tot geuren omgevormd kunnen worden.
Kortom: Probiotica binnen de schoonmaak heeft niet alleen voordelen voor de schoonmakers, maar ook voor het milieu. De reinigingsproducten hebben een doorreinigende werking en zorgen daardoor voor positieve veranderingen in bestaande bedrijfsprocessen.

Volgens HYGENIQ is het ook tijd voor verandering. Het bedrijf heeft een uitgebreid assortiment met meer dan 140 groene reinigingsoplossing. "Alleen het aanbieden van ecologische producten is niet voldoende. We gaan graag met klanten in gesprek om bewustzijn te creëren en uitleg te geven over onder andere onze probiotische schoonmaak. Gezamenlijk kunnen we de wereld écht schoner maken."

Dit artikel is gesponsord door HYGENIQ.