Dominique Schreinemachers maakt indruk op VSR Zomerevent

Dominique Schreinemachers maakt indruk op VSR Zomerevent

Na afloop van het jaarlijks VSR Zomerevent op 6 september was één ding glashelder: gastspreker Dominique Schreinemachers had indruk gemaakt op de aanwezigen. Dat bleek wel uit de reacties na afloop. Schreinemachers streefde als helikopterpilote Do naar het creëren van een veilige wereld en zette het publiek tot nadenken over het eigen handelen en eigen missies. De locatie waar het event plaatsvond, het Nationaal Militair Museum in Soest, maakte haar verhaal extra bijzonder. "Hier deed ik mijn eerste vliegritjes, op dit platform ligt mijn hart."

Na het welkomstwoord van voorzitter VSR Diane van Dijk-Loois was er aandacht voor actualiteiten, de verkiezing van de Schoonmaker van het Jaar op 20 september en enkele onderzoeken, waaronder een onderzoek naar kruisbesmetting bij het vouwen van microvezeldoeken.

Helikopterpilote wil veilige wereld creëren

Daarna was het woord aan Dominique Schreinemachers, één van de weinige vrouwelijke militaire vliegers van de Luchtmacht. Het Nationaal Militair Museum heeft een speciaal plekje in haar hart. “Hier deed ik mijn eerste vliegritjes, op dit platform ligt mijn hart.” Met anekdotes, foto’s en filmbeelden nam zij de toehoorders mee in haar leven als militair. Een vak waar zij voor koos omdat zij graag een veilige wereld wilde creëren. Van alles passeerde de revue, van de opleiding op de militaire academie tot het door de Taliban in Afghanistan neergeschoten worden als helikopterpilote. “Met goed gedreven mensen om je heen kun je alles aan.”

Tussendoor trok zij vergelijkingen met het bedrijfsleven, waarmee zij haar publiek aanzet tot nadenken over het eigen handelen. Vanuit haar Boost academy verzorgt zij dan ook trainingen. Haar eigen ‘lessons learned’ bij defensie vormen hierbij als inspiratiebron. Belangrijke thema’s bij haar missie zijn: samenwerken, leiderschap, mentale en emotionele weerbaarheid en communicatie.

Aansluitend volgde een rondleiding door het museum langs de militaire voertuigen en collecties. Ter afsluiting was er gelegenheid om wat te eten en te drinken en ervaringen uit te wisselen. Daar bleek wel dat de presentatie van Schreinemachers indruk had gemaakt. Leon Habraken van Schoonmaak Nederland noemde de middag indrukwekkend: “Vooral de uitspraak ‘informeren om te motiveren’ is bij mij blijven hangen. Dat moet je altijd blijven doen om betrokkenheid te behouden.” VSR kijkt terug op een geslaagd zomerevent en plaatste een sfeerimpressie op haar website.