Wie is de beste glazenwasser van Nederland? 

Wie is de beste glazenwasser van Nederland? 

Het NK Glazenwassen leverde afgelopen jaar maar liefst twee winnaars op: Stefan Struyck van Degenaar (Gom) en Niklaas Larkens (Glazenwasserij Van Elten). Ook dit jaar vindt het NK Glazenwasser plaats en wel op 15 november tijdens de Schoonmaak Vakdagen in Expo Houten. Glazenwassers die hun kennis en kunde in de strijd willen werpen en de felbegeerde titel in de wacht willen slepen kunnen zich aanmelden voor deelname aan het kampioenschap.

Schoonmakend Nederland en Clean Totaal zijn op zoek naar de opvolger van Stefan Struyck van Degenaar (Gom) en Niklaas Larkens (Glazenwasserij Van Elten). Glazenwassers die een gooi willen doen naar de titel kunnen zich online aanmelden. De deelnemers worden beoordeeld op diverse criteria: veiligheid, vaardigheid & vakmanschap, effectiviteit & tempo en ergonomie op de onderdelen ladder, hoogwerker en methodiek glaswassen. Hangen ze niet te ver uit en gebruiken ze de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen? Werken ze beheerst en met de juiste inwasmethode? En doen ze dat ook vlot met de juiste lichaamshouding? De vakjury bestaat deze editie uit Michiel de Reus, Bas Janssen en Peter Meijboom. Drie door de wol geverfde glazenwassers, die al jaren SVS-docent zijn.

Meedoen

Glazenwassers met een diploma basisopleiding glasbewassing en een hoogwerkerscertificaat kunnen meedoen evenals glazenwassers met het diploma vakopleiding glazenwasser. De deelnemers krijgen de beschikking over ladders en hoogwerkers. Ze nemen zelf een emmer met haak mee, twee sponzen, reinigingsmiddel, krabmesje, wisser en inwasser (van 45 of 35) en een microvezeldoek of zeemlerenlap. Het Nederlands Kampioenschap Glazenwassen vindt plaats op woensdag 15 november vanaf 10.00 uur, op de tweede dag van de Schoonmaak Vakdagen.

Guinness World Recordpoging

Een ander spraakmakend element deze dag is de wereldrecordpoging SnelGlazenwassen. Terry Burrows uit Engeland mag zich al sinds 2009 de allersnelste glazenwasser ter wereld noemen. Hij wist drie ruiten van 114,3x114,3 centimeter in 9,14 seconden te reinigen en bemachtigde daarmee een vermelding in het Guinnes World Record boek. Zelfs in 2022, toen Terry Turbo meedeed aan de Guinnes World recordpoging, lukte het niet om dit wereldrecord te verbreken. Ditmaal wordt een nieuwe poging gedaan. Liefhebbers kunnen zich ook voor deze competitie aanmelden.

Lees ook: