Blog Carola Put (CSU): 'Dit is waarom koffiekopjes een comeback moeten maken'

Blog Carola Put (CSU): 'Dit is waarom koffiekopjes een comeback moeten maken'

Het is al in het nieuws geweest: vanaf 1 januari 2024 zijn papieren koffiebekers met een plastic coatlaag een no-go op kantoor. Veel van de gangbare wegwerpbekers voor koffie en thee verdwijnen daarmee uit de bedrijfskantine. Wat is een goed alternatief? Is dat een porseleinen kopje? Of wellicht een beker van glas? Carola Put, Manager Formules en Producten van CSU, geeft daarop antwoord in onderstaande blog.

"De vraag is: wat komt ervoor in de plaats? Veel bedrijven hebben op dit moment nog geen plan van aanpak. Maar het is wel belangrijk om er nu over na te denken, want 1 januari is al over een paar maanden. Komt er een bring your own-beleid, stap je over op plastic bekers die vaker gebruikt kunnen worden, of ga je terug naar een theeglas of de porseleinen koffiekopjes die we van vroeger kennen?

We kijken niet alleen naar duurzaamheid, maar ook naar het hygiëne-aspect van de duurzamere alternatieve opties. Dat is minstens zo belangrijk als je op een veilige manier koffie en thee wilt aanbieden op de werkvloer."

Recyclebare bekers

"Recyclebare plastic bekers zorgen voor minder afval en hebben over het algemeen een lagere milieu-impact dan wegwerpbekers, vooral als ze langdurig worden gebruikt. Maar let op: herbruikbare plastic bekers drogen minder goed. Druppels water die achterblijven na het schoonmaken kunnen bacteriën laten groeien. Bekers dienen dan ook volledig droog te zijn voordat je ze opbergt of opnieuw gebruikt, om bacteriegroei en geurtjes te voorkomen.

Herbruikbare plastic bekers kunnen omvallen in de vaatwasser, omdat ze lichter zijn dan standaard servies. Hierdoor blijft vuil water achter in de beker en worden ze in de vaatwasser dus juist viezer in plaats van schoon. Plastic bekers zijn vaak ook te poreus en houden daardoor geur en vuil vast, waardoor je drankjes niet lekker smaken en je mogelijk andere ongewenste stoffen binnenkrijgt. In de praktijk blijkt dat de herbruikbare plastic bekers meestal slechts een paar maanden worden gebruikt en dan te vies zijn of geurtjes bevatten. Ze moeten dan terug naar de leverancier om ze te recyclen, maar die retour-systematiek is nog niet goed ingeregeld."

Verantwoordelijk voor eigen beker

"Het bring your own-beleid houdt in dat medewerkers hun eigen herbruikbare bekers meenemen en zelf verantwoordelijk zijn voor het schoonhouden daarvan. Hygiëne kan een punt van zorg zijn, aangezien de mate van reiniging en desinfectie kan variëren afhankelijk van individuele gewoonten van je medewerkers. Een ander negatief aspect van bring your own is dat medewerkers de koffiekoppen afspoelen onder een lopende kraan of zelfs met een tik heet water uit de automaat. Daarmee wordt veel energie en water verspild, waardoor alle milieuvoordelen teniet worden gedaan."

Kopje van porselein

"Het gebruik van porselein of glas voor koffie en thee is niet alleen duurzaam, maar biedt ook aanzienlijke voordelen op het gebied van hygiëne. Deze materialen zijn makkelijker te reinigen en te desinfecteren dan kunststof, en ze houden geen bacteriën vast, zoals kunststof dat wel kan doen. Hoewel glas in de productie een hogere CO2-voetafdruk heeft, heeft het een lagere milieu-impact op de lange termijn in vergelijking met herbruikbare kunststofbekers. Daarnaast blijven geurtjes en vuil niet achter waardoor het hygiënischer is."

Beste keuze

"Porselein heeft een circa twee keer hogere milieu-impact dan glas, waardoor wij dat niet adviseren. Glas als vervanging van de papieren bekers met coating laag is daarmee de beste keuze. Dit materiaal biedt voordelen op het gebied van hygiëne, duurzaamheid en milieu-impact."

Put geeft tot slot nog een tip. "Ongeacht de keuze voor de opvolger van de huidige beker, is het aan te raden een volle vaatwasser te laten draaien. Het handmatig wassen van kopjes en bekers onder een kraan met een lopende waterstraal, vooral met warm water, gebruikt namelijk meer water en energie. Doe je dit wel, dan gaat de winst qua milieu-impact verloren. Een energiezuinige A+++ vaatwasser is de meest duurzame optie."