Blog Rita Brouwer: Ken je mij, wie ben ik dan?

Blog Rita Brouwer: Ken je mij, wie ben ik dan?

Hoe vaak praat jij met je leidinggevende of met je medewerkers over drijfveren en levensdoelen? Deze vraag staat centraal in de nieuwste blog van Rita Brouwer. Ze koppelt het aan het liedje van Trijntje Oosterhuis: Ken je mij, wie ben ik dan? "Een prachtig lied, maar ook een goede vraag die je eigenlijk eens aan je leidinggevende of collega's zou moeten stellen."

Brouwer grijpt in haar blog voor Vereniging Schoonmaak Research (VSR) terug op de periode waarin zij als trainer/coach betrokken was bij project in een ziekenhuis. "Wij gingen met alle schoonmaakmedewerkers van een eigen dienst aan de slag met een individueel talentprofiel. Dit alles in het kader van gastvrijheid en optimale zorg voor de patiënt, door de talenten van medewerkers optimaal te benutten."

Kleurenprofiel

"Dit betekende dat alle medewerkers in een persoonlijk gesprek een profieltest maakten, waaruit een voor velen wel bekend kleurenprofiel kwam. In de voorbereidingen op mijn gesprekken wenste een teamleider mij alvast veel succes met mijn gesprek met Roberto (niet zijn echte naam), een hele starre medewerker, zonder ambitie en altijd in de weerstand als het om ontwikkeling of opleiden ging. Tenminste, dat was haar analyse. Dit wil je eigenlijk helemaal niet weten, dus dit ging bij mij het ene oor in, en het andere weer snel uit."

"We hadden een prachtig gesprek. Op de vraag 'hoe zie je jezelf over een paar jaar?' antwoordde hij: "Over vijf jaar dan ben ik terug op de Antillen. Ik ben namelijk de oudste zoon van ons gezin en ik ga voor mijn moeder zorgen. Mijn ambitie? Sparen, sparen, sparen, zodat ik mijzelf en mijn kinderen een mooie toekomst kan bieden en mijn moeder een fijne oude dag. Ik wil graag zoveel mogelijk werken, ik houd van mijn werk, ben graag in het ziekenhuis, maar voor mij liever geen gedoe er omheen. Laat mij maar meters maken met die machines! En als er extra handjes nodig zijn, kun je me altijd bellen! Hoezo geen ambities? Hoezo star? Zijn profiel? Een krachtige doener!"

Oprechte aandacht

"Ik denk vaak terug aan deze ervaring. Het is zo belangrijk om in een persoonlijk gesprek met oprechte aandacht te ontdekken waar het hart van je mensen sneller van gaat kloppen. Even los van de dagelijkse rompslomp, weg van aannames die je hebt, maar met de benen op tafel praten over wat een ieder drijft. En ik word dan weer gedreven door al die mooie mensen in onze markt, mensen zoals Roberto.

Hoe vaak praat jij met je leidinggevende of met je medewerkers over drijfveren en levensdoelen? Hoe goed kennen we elkaar eigenlijk?"

Lees ook