Vloerenexperts Gom geven tips voor vloeronderhoud

Vloerenexperts Gom geven tips voor vloeronderhoud

Duurzaamheid staat steevast hoog op de agenda, maar groen zeggen is nog niet altijd groen doen. Daarnaast is duurzaamheid een breed onderwerp dat niet alleen gaat over het milieu. Hoe zit het bijvoorbeeld met duurzaam omgaan met je mensen? Vloerenspecialisten van Gom Schoonhouden Richard Pronk en Stefan van Lier kijken met een kritische blik naar duurzaamheid bij vloeronderhoud.

In een interview op de website van Gom gaan de mannen in op vragen als: Wat zijn de werkelijk serieuze oplossingen te midden van alle loze claims? En belangrijker nog, hoe kunnen we blijven garanderen dat nieuwe methoden en middelen daadwerkelijk bijdragen aan echte verduurzaming voor mens en milieu?

Voorkom vervuiling

“Het lijkt voor de hand liggend, maar de meest duurzame oplossing voor vloeronderhoud is het voorkomen van vervuiling”, trapt Pronk af. “Hoewel zo simpel gedacht, is dit in de praktijk nog lang niet overal optimaal geregeld. Vervuiling voorkomen begint met een goede inrichting van de buitenruimte. Is er sprake van een zandpad, mogelijkheden voor regenplassen vlak voor de deur of een korte route over een grasveld? Als dit niet veranderd kan worden, dan is het extra van belang om ruim voor de deur al te beginnen met de inloopzone. Zodat vuil buiten de deur blijft”. De combinatie van zand en water zijn in zijn ogen voor nagenoeg alle vloertype funest. Goede inloopzones die ook regelmatig gereinigd worden zijn essentieel voor het droog en schoonhouden van de vloeren.

Investeer in vloerglijders

Van Lier benadrukt dat voorkomen van vervuiling in het gebouw een vervolg krijgt: “Daar is er ook vaak nog veel winst te boeken door het voorkomen van vervuiling of het direct oplossen van de vervuiling. Denk hierbij aan het direct opdeppen van vochtvlekken of het dagelijks stofzuigen van elastische vloeren om onder andere de zandkorrels te verwijderen. Ook het beschermen van vloeren tegen schuivend meubilair is van groot belang”. Zijn tip: investeer in goede vloerglijders, zoals stoelpootdoppen, en laat zwaar meubilair alleen getild worden in plaats van geschoven.

Verleng de levensduur

Een goed onderhoudsprogramma kost aandacht en geld. Pronk hoort het vaker en benadrukt het kostenbesparende effect: “Het besparen op onderhoud levert in de regel een kortere levensduur op van de vloer en een minder verzorgd uitziende vloer. De meest duurzame oplossing vind je in een programma dat de levensduur van je vloer verlengd. Dat resulteert in lagere kosten op langere termijn. Steeds meer facility managers zien dit gelukkig”. De tips op dit gebied van Pronk en Van Lier:

  • Laat een vloeronderhoudexpert meekijken om op basis van de vervuilingsgraad een goed programma op te zetten waardoor de vloer het hele jaar door de gewenste uitstraling heeft.
  • Vergeet in het programma niet naar het reinigen van de inloopzones te kijken.
  • Bespaar niet op de dagelijkse en periodieke schoonmaak. Dat resulteert meestal in extra werk voor de dieptereiniging en coating van de vloer. Penny wise, pound foolish.
  • Investeer bij voorkeur ook in de mogelijkheden om vervuiling direct op te lossen. Met name bij tapijt kan dat een beurt schelen als vlekken direct worden aangepakt met bijvoorbeeld een vlekkenspray.

Lees het hele interview bij Gom >>

Lees meer: