Elbert Jan Hesse (Novon): "Werkgeluk, dat is de basis"

Elbert Jan Hesse (Novon): "Werkgeluk, dat is de basis"
Foto: Schoonmakend Nederland

Schoonmaakbranchevereniging Schoonmakend Nederland spreekt regelmatig met ondernemers en werkgevers uit de schoonmaak- en glazenwassersbranche. Onlangs was de beurt aan algemeen directeur bij Novon Schoonmaak Elbert Jan Hesse. Hij vertelt over hoe hij in de schoonmaak terecht is gekomen en wat hij zo mooi vindt aan de branche.

"Ik heb als één van de laatsten de opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen afgerond, tegenwoordig heet dat Facility Management. In tegenstelling tot nu, was er toen geen werk in te vinden. De meeste mensen van onze opleiding gingen aan de slag in de uitzendbranche of bij een schoonmaakbedrijf. Ik wist één ding zeker, ik wilde niet bij een schoonmaakbedrijf werken. Omdat er brood op de plank moest komen, had ik uiteindelijk geen keuze… Ik ging bij Cemsto aan de slag als junior regiomanager. Al snel veranderde ik van mening over de schoonmaakbranche. Ik voelde me erg welkom. De mensen zijn super loyaal. Je doet het met elkaar, hoe lastig het ook is. Dat past bij mij, dat is ook hoe ik in het leven sta. Bij Cemsto heb ik het schoonmaakvak geleerd en kreeg ik de kans mezelf te ontwikkelen. Inmiddels zit ik al weer 22 jaar bij Novon. We zijn ooit begonnen met drie auto’s, nu hebben we er 200. En dat hebben we gedaan door normaal te zijn, te doen en te blijven.”

Wat zijn je ambities?

“Mijn ambitie is dat ik wil bijdragen aan een wereld waarin zoveel mogelijk mensen een werkplek hebben of krijgen waar ze gelukkig zijn en waar ze zich kunnen ontwikkelen in wat bij hen past. Het gaat om werkgeluk, dat drijft me en dat gun ik iedereen. Als je dat voor elkaar hebt, gaat alles daarna vanzelf. We bedenken bij bedrijven vaak ingewikkelde dingen en hebben het dan over doelstellingen, missies, visie. Allemaal bedrijfsmatige termen. Maar dat werkgeluk, dat is de basis.”

Wanneer is een dag voor jou geslaagd? 

“Ik wil er graag toe doen, het verschil maken voor anderen. Zo zit ik in het bestuur van Schoonmakend Nederland, maar ben ik ook voorzitter van de lokale voetbalvereniging én werk ik mee aan een stichting die het verenigingsleven beter wilt organiseren. Ik gun regio’s een vitale samenleving en daar heb je het verenigingsleven bij nodig. We doen meerdere dingen; het helpen van families die bijvoorbeeld een sportvereniging niet kunnen betalen. En geven kansen aan jongelui die niet in het systeem passen, omdat ze bijvoorbeeld uit een ontwricht gezin komen. We geven ze kansen bij verschillende bedrijven in de hoop dat ze iets vinden waar ze blij van worden. Verder geven we jong talent leiderschapstrainingen. Want als zij snappen dat je moet omkijken naar anderen, dan krijg je op termijn meer draagvlak en wordt het een olievlek." 

Wat vind jij het mooie aan onze branche? 

“De vrijheid die je hebt, ik kan het iedereen aanraden. Je kunt zelf je dag indelen, je rijdt ergens heen en doet je werk. Wil je tussendoor even een pauze, dan zet je je auto stil en begin je iets later. Als je je werk maar doet. Ja dat meen ik echt, in iedere functie moet dit kunnen. Novon heeft veel kleine locaties waar we een paar keer in de week schoonmaken. Waarom moet een schoonmaker altijd op tijd zijn? Ik snap dat niet. Zo’n werknemer kan toch ook prima een boodschap tussendoor doen of een kop koffie drinken? We zeggen dit steeds meer tegen klanten. We geven geen tijdstip meer af, maar garanderen dat we je pand schoonmaken. Dit vergroot de motivatie bij de werknemers. Voor 80 procent gaat dit prima, bij 20 procent van de mensen geeft het gedoe. Maar dat houd je altijd, je moet je dan focussen op die 80 procent. En daarnaast werken er vooral mooie mensen in deze branche, onze collega’s op de werkvloer zijn goudeerlijke gasten. Ik hou ervan. What you see is what you get.

Lees het hele interview bij Schoonmakend Nederland >>

Lees meer: