Onzekerheid over milieuzones en dieselbusjes: gemeenten en bedrijven willen duidelijkheid

Onzekerheid over milieuzones en dieselbusjes: gemeenten en bedrijven willen duidelijkheid

Dit jaar zijn er bijna 40.000 nieuwe dieselbusjes geregistreerd, een kwart meer dan vorig jaar, volgens cijfers van de RAI Vereniging. Deze stijging komt terwijl veel gemeenten zero-emissiezones voorbereiden, die vanaf 1 januari 2025 ingaan. In deze zones mogen auto's op fossiele brandstoffen niet meer zomaar rijden om de binnensteden schoner te maken.

Vanaf volgend jaar moeten ondernemers ook aanschafbelasting (bpm) betalen, gebaseerd op de CO2-uitstoot van hun voertuigen. Door deze maatregelen schaffen veel ondernemers nog snel een dieselbusje aan. Dieselbusjes die vóór 2025 zijn gekocht, mogen namelijk tot 2028 blijven rijden.

Wat is een zero-emissiezone?

In het Nederlandse Klimaatakkoord van 2019 spraken overheden en bedrijven af dat vanaf 1 januari 2025 nieuw vrachtverkeer geen CO2 mag uitstoten in bepaalde zones. 29 gemeenten hebben hiermee ingestemd. De meeste bestelbusjes in Nederland (91 procent) rijden op diesel, terwijl minder dan 3 procent elektrisch is. Ondernemers zien elektrische busjes vaak nog als een uitdaging vanwege de hoge kosten, gebrek aan laadpalen en gebrekkige laadinfrastructuur.

Onduidelijkheid en onzekerheid

Hoewel er veel onduidelijkheid en onzekerheid heerst onder gemeenten, ondernemers en brancheorganisaties, ziet het er niet naar uit dat dat snel minder zal worden. De coalitiepartijen schrijven in hun coalitieakkoord dat dat men wil kijken of de zero-emissiezones uitgesteld kunnen worden, maar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vindt dat geen goed idee. "Uitstel is juist in het nadeel van ondernemers. Het betekent onduidelijkheid, oneerlijke concurrentie en mogelijke faillissementen", laat de VNG weten. De RAI Vereniging dringt ook aan op duidelijkheid. Zij vrezen voor een overvloed aan RDW-keuringen die niet op tijd kunnen worden uitgevoerd, waardoor busjes zonder de juiste papieren de zero-emissiezones niet in mogen. Dat moet volgens de brancheclub voorkomen worden.

Bron: NOS

Lees meer:

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in papierindustrie

Essity werkt samen voor verduurzaming van afvalverwerking in...

Essity sluit met haar fabriek in Cuijk aan bij het RE&UCE project van circulair techbedrijf Alucha en distributiebedrijf Grolman Group. Het doel is om een nieuwe, duurzamere methode toe te passen voor de verwerking van papierslib. Dat kan leiden tot een jaarlijkse vermindering van 4300 ton CO2-uitstoot en 19,7 kiloton afval. Bovendien levert het project herbruikbare grondstoffen en biobrandstof op.

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor schoonste dieselbusjes

Kabinet komt ondernemers tegemoet: uitstel zero-emissiezones voor...

Ondernemers met een schone dieselbestelauto (emissieklasse 6) behouden tot 1 januari 2029 toegang tot stadscentra met een zero-emissiezone. Deze maatregel biedt hen een jaar langer de tijd om over te stappen naar een elektrisch bedrijfsvoertuig. Daarnaast moet worden voorkomen dat ondernemers in de periode na invoering van een zero-emissiezone tegen een boete aanlopen. Het kabinet gaat daarom in gesprek met gemeenten over een boetevrije periode van een jaar. Na zes maanden wordt gezamenlijk geëvalueerd en bepaald of een heel jaar boetevrij daadwerkelijk noodzakelijk is.

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Perfecte combinatie: afval prikken en mensen ontmoeten

Stefan Duikersloot (27) kent de straten van Amsterdam op zijn duimpje. En dat komt niet zomaar: hij is er regelmatig te vinden met zijn prikstok. Hij was op zoek naar een manier om de wereld groener te maken, iets waar iedereen achter kan staan en waarmee hij ook nog eens in contact zou staan met mensen. In afval prikken kwamen die elementen voor hem perfect samen.

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

ICS Groep reduceert CO2-uitstoot in 2024 flink

Net als veel bedrijven in de schoonmaakbranche, zet ICS Groep zet zich al jaren in om duurzamer te ondernemen. Dat doen ze onder andere door de CO2-uitstoot te verminderen. Het afgelopen half jaar hebben ze de gestelde doelen voor 2024 al ruimschoots behaald.