Gesponsord

Duurzaamheid als aanjager voor volle restaurants 

Duurzaamheid als aanjager voor volle restaurants 

Als facilitair verantwoordelijke sta je vaak voor een uitdaging: hoe bied je medewerkers maaltijden aan die niet alleen lekker en aantrekkelijk zijn, maar die ook aansluiten bij de duurzame en vitale doelstellingen van de organisatie?

Een goed assortiment vergroot de populariteit van een bedrijfsrestaurant. Verschillende generaties hebben daarbij andere verwachtingen. Jongere generaties hebben behoefte aan flexibiliteit gedurende de dag: van ontbijt tot koffiemoment of een take-away late lunch. Generatie Z en millennials hechten meer waarde aan gezondheid, duurzaamheid en beleving.  

Lokale ingrediënten, aantrekkelijke seizoensgerechten en innovatieve plantaardige opties maken bewuste keuzes aantrekkelijker. Marieke Verhoeven, operationeel directeur bedrijfscatering bij Appèl: 'Minder vlees en zuivel aanbieden verlaagt aantoonbaar de CO₂-uitstoot. Gasten vinden dit vaak belangrijk. Tegelijkertijd is de drempel om vegetarische gerechten te kiezen, hoog.'

Minder vlees en zuivel aanbieden verlaagt aantoonbaar de CO₂-uitstoot. Gasten vinden dit vaak belangrijk”

'Onze deelname aan initiatieven zoals de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel motiveert onze gasten om nieuwe gerechten te proberen. Ze vinden het vaak verrassend dat plantaardige varianten van hun favoriete maaltijden zo lekker zijn. Hiermee helpen we facilitair verantwoordelijken om duurzaamheid concreet en aantrekkelijk te maken, waardoor gasten sneller geneigd zijn om duurzame keuzes te maken.' 

B Corp certificaat als kwaliteitsgarantie

Duurzaamheid zit 'm niet alleen in het aanbod in het restaurant, maar ook in de keuze van een cateringpartner. Een B Corp certificering toont aan dat duurzaamheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid stevig verankerd zijn in de bedrijfsvoering. Deze onafhankelijke certificering geeft facilitair verantwoordelijken een duidelijk handvat om duurzaamheidsbeleid zichtbaar en meetbaar te maken binnen hun organisatie. 

Appèl werd afgelopen mei als eerste grote cateraar in Nederland B Corp gecertificeerd. De certificering bevestigt hoge standaarden op het gebied van bestuur, milieu, werknemers, klanten en gemeenschap. Verhoeven benadrukt: 'B Corp ben je niet zomaar. Achter de schermen hebben we dagelijks gewerkt aan het verbeteren en integreren van duurzaamheid in onze bedrijfsvoering, filosofie en statuten', benadrukt Verhoeven.

'Opdrachtgevers willen vooral weten hoe zij dat concreet terugzien in hun restaurants. Wij bieden daarom een assortiment met steeds meer plantaardige en gezonde producten, gebaseerd op EAT Lancet – het menu van de toekomst – en werken samen met Too Good To Go en Orbisk om voedselverspilling tegen te gaan. Het zit 'm bijvoorbeeld ook in ons SROI beleid via samenwerking met USG-Restart, een actief vrijwilligersbeleid en het stimuleren van medewerkers om te bewegen met behulp van een fietsplan en de Vitaliteitsweek.'

Cleantech campus

Cleantech campus The Green Box in Hengelo koos mede vanwege de B Corp certificering bewust voor een cateraar die aantoonbaar bijdraagt aan hun duurzaamheidsdoelen: 'Als innovatieve cleantech campus zijn we extra trots om samen te werken met een partner die net als wij vooruitdenkt en zich inzet voor een betere toekomst. Met hun focus op het tegengaan van voedselverspilling, het verminderen van plasticgebruik en een steeds duurzamere bedrijfsvoering, bewijst Appèl dat lekker en verantwoord prima samengaan. Dagelijks worden onze techneuten voorzien van smakelijke, gezonde én duurzame maaltijden die perfect aansluiten bij onze campusvisie. Daar zijn wij trots op.'

Samen werken aan duurzaamheidsdoelen

Gezonde en duurzame catering trekt medewerkers naar het restaurant en draagt zichtbaar bij aan de duurzaamheidsdoelen van jouw organisatie. Als facilitair verantwoordelijke laat je met een duurzaam gecertificeerde partner zien dat duurzaamheid en vitaliteit geen losse initiatieven zijn, maar kernwaarden binnen jouw organisatie. 

Dit artikel is gesponsord door Appèl.

NIEUW: ENTRA

Haal meer uit de energietransitie met ENTRA, platform voor duurzaamheidsmanagers en professionals. Onafhankelijk, actueel en altijd gericht op oplossingen.