Gesponsord

Catering met impact: aanbestedingscriteria helpen je op weg

Catering met impact: aanbestedingscriteria helpen je op weg

Wil je als facilitair professional het verschil maken voor mens én planeet? Dat kan door te werken aan het cateringaanbod. De wetenschap is duidelijk over welke stappen het meest impactvol zijn voor een duurzamer en gezonder aanbod. Wat doe je al en wat is je volgende stap? Samen met andere facilitair professionals heb je een grote impact.

Wat we vaak zien, kiezen we sneller. Al helemaal als het er lekker uitziet of makkelijk, snel en goedkoop is. Eetkeuzes maken we vaak automatisch, dus zonder er rustig over na te denken. Zo werken onze hersenen nu eenmaal. Op de achtergrond nemen ze allemaal besluiten voor ons. Daardoor kan de omgeving onze beslissingen een kant opsturen. De meeste mensen willen wel een goede keuze maken voor hun gezondheid en de planeet, maar het wordt ze vrij lastig gemaakt.

Impact op milieu en klimaat

In onze huidige eetomgeving is vaak meer ongezond aanbod beschikbaar dan gezond. En het gaat ook vaak om voedsel met een hogere milieudruk. Dat heeft gevolgen voor onze gezondheid en die van de aarde.

Zo heeft de helft van de volwassenen in Nederland overgewicht en heeft ruim een miljoen Nederlanders diabetes. Daarnaast zorgt de productie van voedsel voor een derde van de broeikasgasuitstoot wereldwijd. Deze productie levert ook een forse bijdrage aan de ontbossing en het verlies aan biodiversiteit op land en zee. Wat we eten heeft dus een enorme impact op het milieu en klimaat. Een verandering in wat we eten is daarmee een groot deel van de oplossing.

Jij bent onderdeel van de oplossing

Als facilitair professional heb je de kracht om mensen te helpen met die keuzes. Je kunt met de cateraar afspraken maken over het aanbod. Door gezonde en duurzame keuzes in ruime mate aan te bieden, maak je die keuzes al makkelijker. Daarnaast helpt het om die keuzes verleidelijk te presenteren. Jij hebt invloed op de inkoop en het aanbod. Samen met leveranciers en cateraars kun je de uitgangspunten vastleggen waaraan de inkoop en het aanbod zouden moeten voldoen. Zeker bij een (nieuwe) aanbesteding heb je die invloed door concrete critica hierover het in het programma van eisen te zetten.

Met de aanbestedingscriteria maak je het verschil

De aanbestedingscriteria van het Voedingscentrum tonen ambities waar de grootste impact te behalen is. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor bedrijfsrestaurants en kunnen in allerlei werkomgevingen worden ingezet, zoals bij Rijksoverheidslocaties, gemeentehuizen, provinciehuizen, ziekenhuizen of (private) bedrijven. De criteria kun je gezamenlijk of individueel opnemen in de aanbestedingseisen. Je kunt ze ook gebruiken om tussentijdse afspraken te maken voor verbeteringen in de catering.

'Gezond en duurzaam eten als norm: dat was ons uitgangspunt bij het zoeken naar een nieuwe cateraar voor onze 16.500 collega's', aldus Rico Berveling van Gemeente Rotterdam.
'Gezond en duurzaam eten als norm: dat was ons uitgangspunt bij het zoeken naar een nieuwe cateraar voor onze 16.500 collega's', aldus Rico Berveling van Gemeente Rotterdam.

Meerwaarde in de praktijk

De aanbestedingscriteria maken het je makkelijk om te kiezen aan welke eisen een cateraar zou moeten en kunnen voldoen. Veel cateraars werken al met (een deel van) deze criteria. De Gemeente Rotterdam heeft de criteria bijvoorbeeld gebruikt bij een recente aanbesteding.

Voor Rico Berveling, de hiervoor verantwoordelijke facilitair professional, kwamen ze precies op het goede moment: 'De Gemeente Rotterdam zet zich in voor een voedselomgeving waarin gezond en duurzaam eten en drinken de norm is. Dit was dan ook een belangrijk uitgangspunt toen wij op zoek gingen naar een nieuwe cateraar voor onze ongeveer 16.500 gemeentelijke collega’s.'

'De aanbestedingscriteria van het Voedingscentrum sloten daar goed bij aan. Ze vormen de basis voor een gezond en duurzaam aanbod. Daarnaast heeft het meerwaarde om zeker te weten dat je op de meest impactvolle maatregelen aanstuurt en dat je aansluit bij de criteria die door heel het land steeds gangbaarder worden.'

Aan de slag

Begin vandaag nog met een stap richting een duurzamer aanbod. Samen maken we gezonde en duurzame catering het nieuwe normaal.

Dit artikel is gesponsord door het Voedingscentrum.

NIEUW: ENTRA

Haal meer uit de energietransitie met ENTRA, platform voor duurzaamheidsmanagers en professionals. Onafhankelijk, actueel en altijd gericht op oplossingen.