Verdieping

Beeld: De Sociale Verzekeringsbank, locatie Amstelveen.
aanbesteden

Hoe de SVB de behoeften van 4.500 medewerkers in kaart bracht

De Sociale Verzekeringsbank (SVB), een overheidsinstelling met 11 locaties en 4.500 medewerkers, heeft onlangs de Europese aanbesteding afgerond voor de drankenvoorziening. Het doel: de tevredenheid behouden, en ook moderniseren op het gebied van trends, duurzaamheid, circulariteit en een eerlijke keten. De input van medewerkers werd verzameld met een belevingstest en bepaalde voor 40 procent de gunning. Hoe zag dit proces eruit?

Frank van Herpen, afdelingshoofd Facilitair Management bij De Nederlandsche Bank:  'Op je lauweren rusten en denken ‘we zijn er’ is onwenselijk. Sommige dingen doe je gewoon goed, maar je moet altijd kijken of het ergens beter of slimmer kan.’
Gastvrijheid

Gerenoveerd hoofdkantoor DNB (67.000 m2): met One Service Team naar...

Na een ingrijpende verbouwing van meer dan vijf jaar is begin januari het gerenoveerde hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in gebruik genomen. Onder meer de samenwerking in het One Service Team tussen eigen medewerkers en externe dienstverleners moet zorgen voor optimale dienstverlening aan medewerkers, gasten en bezoekers. Een gesprek met Frank van Herpen, afdelingshoofd Facilitair Management.

zorg

Werkomgeving in de zorg: hier moet je op letten

De zorgsector is continu in ontwikkeling. Van duurzame nieuwbouw tot healing environments en van plantaardige voeding tot regeneratieve landbouw - de werkomgeving in zorginstellingen vraagt om een brede visie. Vijf recente ontwikkelingen tonen de actuele aandachtspunten voor de zorg.

David Verbeek (Galapgos NL): 'De bezetting hier is minimaal 60 procent, dat is prima want dan is er sprake van een levendig kantoor en dat zie je graag.'
Werkplekconcept

David Verbeek (Head of FM Galapagos NL): 'Op kantoor willen...

Biotech-bedrijf Galapagos is sinds 2020 gevestigd in een modern kantoor (15.000 m2 vvo) op het Bio Science Park Leiden. Het destijds geïntroduceerde werkconcept bevalt goed, maar er staan enkele aanpassingen in de planning. Een gesprek met David Verbeek, Head of Facility Management NL. 'Een bezetting tussen de 65 en 85 procent is prima. Dan is er sprake van een levendig kantoor en dat zie je graag.'

Koude uitgifte bedrijfsrestaurant Waternet (beeld: Rylana van de Marel)
Hospitality

Hoe Waternet ontmoeting organiseert na verbouwing

Waternet, het Amsterdamse waterbedrijf met bijna 25.000m2 kantoor vierkante meters en 2500 medewerkers, heeft onlangs de verbouwing afgerond van het bedrijfsrestaurant en de brasserie. Het is een plek geworden waar medewerkers langer verblijven dan voor de renovatie. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen?

Data Driven FM

'Ik heb het idee dat...' Hoe data binnen FM steeds meer waarde...

'Ik heb het idee dat er meer mensen op kantoor komen'. De onderbouwing van deze bewering was eerst vaag, maar met de komst van dataspecialisten binnen FM glashelder. Hoe een facility manager met een blik op data patronen in je organisatie blootlegt, een goudmijn. Maar wat doe je dan eigenlijk de hele dag? Facto sprak twee gedreven data-officers FM, Marieke van Buijtene en Tessa Döpp.

Links: Maxim Bos, Accountmanager Facilities bij de Sociale Verzekeringsbank. Rechts: Pedro Blom, senior inkoper (extern).
warme drankenvoorziening

9 vragen en antwoorden over de aanbesteding van dranken bij SVB

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) rondde onlangs de Europese aanbesteding af voor de drankenvoorziening op haar kantoren. Maxim Bos, accountmanager Facilities en Pedro Blom, senior inkoopadviseur delen samen hun ervaringen en inzichten over dit traject. Een opvallend element was de nieuwe aanpak om de consequenties van prijs- en kwaliteitsverschillen inzichtelijk te maken.

Dennis Nijboer, Facilitair Service Manager via Vebego Facility Solutions bij Rabobank.
Rising Star

Rising Star Dennis Nijboer (Rabobank): 'FM is heel dynamisch, geen...

Maak kennis met Rising Star Dennis Nijboer, Facilitair Service Manager via Vebego Facility Solutions bij Rabobank. Wat voor werk doet hij, wat drijft hem en wat zijn zijn ambities?

Dieuwertje de Block en Danny van Stiphout, Waternet 2025
Bedrijfsrestaurant

Dieuwertje de Block (Waternet): 'Brasserie en restaurant echte...

Waar je eerst alleen kwam voor een eenvoudige lunch of een koffie to go met koek, is het nu een plek waar je de hele dag wilt zijn. In het hoofdkantoor van Waternet is de verbouwing van het bedrijfsrestaurant achter de rug. Dieuwertje de Block (verantwoordelijk voor de werkomgeving bij Waternet) en Danny van Stiphout (partner en cateringadviseur bij lloff) lichten in een interview met Facto toe wat er is zoal is veranderd.

Prof. Dr. Margriet Sitskoorn, neuropsycholoog en hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University
Gastvrijheid

Vijf kenmerken van het SCARF-model voor gastvrijheid

Gastvrijheid is cruciaal in de werkomgeving. We vroegen wetenschapper Sitskoorn eerder naar de belangrijkste zaken om dat voor elkaar te krijgen. Hoe prikkel je het brein op de juiste manier? De expert legt dit uit aan de hand van het SCARF-model.