'Switch maakt belofte van slim gebouw wel waar'

'Switch maakt belofte van slim gebouw wel waar'

Hoe kun je je leven als facility manager flink vergemakkelijken en dat van de gebouwgebruiker veraangenamen? Met dataplatform Switch Automation is Nexton in staat een gebouw echt slim en zelfsturend te maken. Dankzij real time inzicht en voorspellend onderhoud zullen gebruikersklachten plaatsmaken voor complimenten.

Nexton is een complementaire vastgoeddienstverlener, bestaande uit vijftien zelfstandige advies- en installatiebedrijven en een onderhoudstak. De techclub uit Amsterdam beschouwt zichzelf als een verbindende schakel die de taal spreekt van zowel projectontwikkelaar, vastgoedeigenaar, de gebouwautomatiseerder als IT en facility management. Anno 2021 draait alles in deze markt om slimme, duurzame en gezonde gebouwen, weet het als geen ander. Nexton is het aan zijn stand verplicht om met het beste dataplatform in zee te gaan dat een gebouw optimaal laat presteren, stelt Richard de Ruijter, verantwoordelijk voor het Smart Building-programma.

Alle stakeholders moeten inzicht krijgen in gebouwendata”

Toekomst

"Voor Nexton zocht ik een platform dat in staat is één datalaag om een gebouw of een hele vastgoedportefeuille te leggen. Een onafhankelijk platform waarin alle data samenkomt, waar we inzichten kunnen genereren en die zeer nauwkeurig het gebouw real time kan bijsturen. In Nederland en Europa heb ik dit niet gevonden in de gewenste vorm. We geloven dat de IT-sector uiteindelijk een grote positie inneemt in de gebouwde omgeving. Traditionele vendors kunnen mooie oplossingen bouwen, maar zullen nimmer de snelheid aankunnen waarop de data technologie zich momenteel aan het ontwikkelen is. Ik geloof dan ook dat dergelijke partijen eerder samen om tafel moeten zitten dan dat ze proberen om een stukje van elkaars business over te nemen."

Datalaag

Met het verkozen platform Switch kan Nexton een gebouw wel vanuit één datalaag zelfsturend laten zijn, verklaart hij. "Nexton is een partnership met het Amerikaanse Switch gestart. Daarmee maken ze hun Europese entree in Nederland. Dit platform kan data onttrekken uit alle installaties, apparaten en sensoren en externe bronnen zoals bijvoorbeeld het weerbericht of de planning van het kantoor in Outlook. "

Het verzamelt en analyseert data over de status en het gebruik van een of meerdere gebouwen. "Hieruit distilleert Switch vervolgens verbetervoorstellen die het gebouw of de vastgoedportfolio beter laten presteren. Bij de meeste platformen is het eenrichtingsdataverkeer, maar Switch biedt bi-directionele sturing. Ook heeft het platform een bibliotheek aan algoritmes, die zorgen voor continue optimalisatie."

Facility manager is spil in smart building-strategie”

Smart ready scan

Het slim maken van een gebouw is minder ingewikkeld dan gedacht, betoogt de Nexton-manager. "Dat is zeker het geval bij moderne gebouwen. Dergelijke gebouwen hebben vaak al genoeg sensoren en duurzame installaties. Nexton zal eerst een smart ready scan in het gebouw die het Internet of Things-niveau van het gebouw bepaalt. Vervolgens koppelen we alle componenten in Switch in één cloud voor het hele gebouw of desgewenst de gebouwenportefeuille. "

"Onze opdrachtgever raden we ten zeerste aan de geanalyseerde data te delen met alle stakeholders – van eigenaar, gebruiker, property manager tot facilitair manager. Het gebouw moet weliswaar de gebruikers faciliteren, maar het zijn de stakeholders die de services om het gebouw heen moeten begeleiden voor de staat van het gebouw. Op dit cruciale onderdeel zie ik het veelal fout gaan: in negen van de tien smart buildings gaat de data naar één partij die de anderen geen of te weinig inzicht geeft. In ruil voor die data kan de opdrachtgever hen een klein bedrag aan servicekosten rekenen. Een smart building is echter niet duurder, want de eigenaar en andere stakeholders gaan de extra investering dankzij efficiëntere dienstverlening op alle fronten terugverdienen."

Spil

De stakeholder die in geen geval mag ontbreken in de smartbuilding-strategie is de facility manager, legt De Ruijter uit. "In een goed functionerend gebouw is de facility manager de spil waar alles om draait. Of het nu om parkeren, energieverbruik, schoonmaak, onderhoud, pandbezetting, crowd management of cateringbehoefte gaat. Met Switch kunnen wij de dienstverlening van facility management ondersteunen.

We helpen hen aan een digitale weergave van het gebouw en de juiste datastromen, zodat het reilen en zeilen van een gebouw inzichtelijk is. Zo kan facility management in real time zien wanneer er een lamp uitvalt, of de luchtkwaliteit in een vergaderruimte goed is en welke ruimtes of verdiepingen bezet zijn en al dan niet verwarmd moeten worden."

Corebusiness

Met Switch kan een facility manager niet alleen sneller anticiperen op klachten, het kan ze ook voorkomen. "Zo kan je snel zien dat een lamp kapot is, maar dankzij Switch weet je zelfs wanneer die lamp of luchtfilter vervangen moet worden. Dergelijke signalen en koppelingen kunnen we volledig automatiseren. Het gebouw stuurt zichzelf en de dienstverleners om het gebouw heen aan. In deze situatie kan facility management zich puur focussen op zijn corebusiness; het comfortlevel en veiligheid van de gebouwgebruikers verhogen. "

Gebouwonderhoud is bovendien in de ogen van de Europese Commissie een belangrijk onderdeel van hun Paris Proof-beleid. Want als we niet naar het gebouw luisteren en daarop inspelen, vliegen de duurzame ambities van de gebouweigenaar zo uit het raam."

Drijfveer

Nexton is er heilig van overtuigd dat de gebruiker en facility management hierin mee willen. "We hebben al een mooi netwerk en zijn in gesprek met nieuwe partijen. Als de markt onze denkwijze op dit onderwerp groot oppakt, kan het snel gaan. De Europese Commissie heeft herhaaldelijk gezegd dat we zonder smart buildings de klimaatdoelstellingen niet halen. Switch kan substantieel bijdragen aan de noodzakelijke energietransitie en een Paris-proof bebouwde omgeving. In mijn functie wil ik Nexton de best in class met smart buildings maken. Maar mijn persoonlijke drijfveer is om de CO2-uitstoot van vastgoed te verminderen en de gezondheid van veel gebruikers op de werkplek positief te beïnvloeden."

Dit artikel is gesponsord door Nexton