René Zwinkels zwaait samen met zijn twee broers de scepter over schoonmaakbedrijf Multi-Clean uit Poeldijk. Vier medewerkers van het bedrijf richten zich volledig op de periodieke schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes in flats en portiekwoningen. VvE-beheerder Matthijs van der Wagt van J&M VvE Beheer is ook aangeschoven. Hij schakelt schoonmaakbedrijven in om het werk voor de VvE’s uit te voeren. Samen met zijn collega’s beheert hij zo’n 370 VvE’s. Het regelen van de schoonmaak en het onderhoud van de gebouwen is slechts een deel van het werk, maar wel een onderdeel dat heel belangrijk is. Ze werken met zo’n twintig schoonmaakbedrijven samen om alle locaties spic en span te krijgen.
Schoonmaak is gevoelig onderwerp
binnen VvE
“Iedereen heeft wel een mening over schoonmaak”, vertelt Van der Wagt. “Bij vergaderingen van de VvE komt het onderwerp tijdens de rondvraag altijd wel aan bod. Je krijgt meestal weinig complimenten. Zolang je niks hoort, is het vaak goed.” De kritiek is overigens niet altijd terecht, vindt Van der Wagt. “Het bedrag dat wordt uitgegeven aan schoonmaak, verschilt per locatie. De hoogte van de VvE-bijdrage is vaak een gevoelig punt. Het is voor veel mensen al snel te hoog. Ze willen liever niet te veel geld aan schoonmaak uitgeven, maar het moet wel tiptop voor elkaar zijn.”
Gemiddeld maken de kosten voor de schoonmaak en glasbewassing zo’n tien tot twintig procent van de totale servicekosten uit. “Dat maakt het voor ons soms lastig”, vertelt Zwinkels. “Als je je werk goed wilt doen, moet je daar wel genoeg tijd voor krijgen. Dat is lang niet overal het geval. Er zijn portieken in Rotterdam en Den Haag waar je ons echt niet zult zien. Het budget ligt daar zo laag, het is een onmogelijke opgave om daar al je kosten van betaald te krijgen. Dat moet je niet willen. Ons financiële plaatje moet wel kloppen.”
Werkschema wordt afgestemd met bestuur VvE
De schoonmakers van Multi-Clean volgen een duidelijk werkschema. Dat schema is vooraf met het bestuur van de VvE doorgesproken. “Het verschilt per locatie welke taken worden uitgevoerd”, vertelt Zwinkels. “In de meeste gevallen gaat het om schoonmaak van de algemene ruimtes en het vloeronderhoud. Dat gebeurt bij de meeste panden wekelijks. Ook de glasbewassing kunnen wij uitvoeren. Dat doen we gemiddeld vier tot zes keer per jaar per locatie.”
‘Bewoners vinden het vaak fijn om elke keer hetzelfde gezicht te zien. Dat zorgt voor vertrouwen en geeft een veilig gevoel.’
De medewerkers van Multi-Clean gaan altijd in hun eentje op pad en hebben hun ‘eigen panden’. Zwinkels: “Dat biedt verschillende voordelen. Ten eerste kennen onze mensen het gebouw door en door. Ze weten precies wat er moet gebeuren en wat de lastige onderdelen zijn. Waar zijn mogelijk in het verleden klachten over ontstaan? En waar hechten de bewoners extra waarde aan? Of het nu om een vieze vloer of een kapotte lamp gaat, het is vooral zaak dat je het probleem zo snel mogelijk oplost. Ga je te veel switchen, dan levert dat onduidelijkheid op voor de bewoners.”
Vast gezicht is belangrijk
Volgens Van der Wagt vinden veel VvE’s het prettig om een vaste schoonmaker te hebben. “Bewoners vinden het vaak fijn om elke keer hetzelfde gezicht te zien. Dat zorgt voor vertrouwen en een veilig gevoel. Als er om de maand een andere schoonmaker binnenkomt, weten de mensen ook niet meer wie wie is. Te vaak wisselen is niet goed. Alleen als bewoners ontevreden zijn en er geen goede oplossing is, dan kun je kiezen voor een andere schoonmaker. De bewoners zijn uiteindelijk de baas. Maar onze voorkeur heeft het om de klachten te bespreken en het probleem samen met de schoonmaker op te lossen.”
Bij het samenstellen van het werkprogramma is het volgens Zwinkels van groot belang om het gebouw van binnen en buiten goed te verkennen. “Welke vloeren liggen er? Zijn die wel of niet gecoat? Ligt er ook tapijt? Kunnen we overal goed bij? Zijn de ramen vanaf de buitenkant goed bereikbaar? Moet er wel of geen hoogwerker aan te pas komen? Geen appartement of portiek is hetzelfde. Het is voor ons van groot belang om vooraf een realistische offerte te maken. Anders snijden we onszelf in de vingers.”
Twee vliegen in een klap
Zwinkels is continu op zoek naar manieren en werkmethoden om het werk voor z’n mensen efficiënter en minder belastend te maken. “We moeten zuinig zijn op ons personeel en voorkomen dat ze uitvallen met klachten. Sinds vorig jaar werken we met smart cleaning van Crohill. Daarmee kunnen we vegen en moppen in een. Dat maakt het werk lichter en het scheelt behoorlijk wat heen en weer lopen. Vooral in trappenhuizen is dat heel handig. Het is minder belastend voor de schoonmaker en het werk gaat er sneller door. Dat zijn twee vliegen in een klap.”
Schone ruiten
Glasbewassing is altijd een heikel punt, legt Van der Wagt uit. “Dat heeft met verschillende zaken te maken. Allereerst is het nooit 100 procent zeker of de glazenwasser komt. Dat is afhankelijk van het weer. Als het keihard regent of als het hard waait, is het verstandiger om een weekje later te komen. Als de omstandigheden niet goed zijn en je hebt een hoogwerker gehuurd, dan lopen de kosten behoorlijk op. Het is van belang om dat goed te plannen. Ook in het belang voor de portemonnee van de eigenaren.”
Goed advies belangrijk
Veel VvE’s vinden de kosten voor het huren van een hoogwerker te hoog. Zwinkels: “Telescoopbewassing doen wij natuurlijk ook, maar met de hand wassen heeft wel mijn voorkeur. Dat advies geef ik altijd, maar uiteindelijk kan ik niet in de portemonnee van de mensen kijken. De bewoners zijn uiteindelijk de baas.” Volgens Zwinkels zie je bij het wassen met de hand veel beter wat je doet. “Dan worden de ruiten echt 100 procent schoon. Met een telescoopsteel zie je niet alles even goed. Soms blijft water in de lekdorpels staan.”
Zwinkels heeft afgelopen jaren geregeld vragen gekregen over de glasbewassing, vooral van oudere bewoners. Als we dan aan de slag gaan met een telescoopsteel, dan hebben ze nog wel eens twijfels. ‘Hoe kunnen de ramen nou schoon worden op deze manier? Ramen wassen doe je toch met een emmer en een sopje!’ De ruiten waren vroeger natuurlijk altijd de trots van de vrouw. Dat merken wij nog steeds. Het vergt soms wat extra uitleg van onze mensen.”
Dit artikel is verschenen in Service Management nummer 4. Kijk hier voor een abonnement of een proefnummer.