De werkplek van … Marko Akkerman

In deze onzekere periode besloot Marko Akkerman het roer om te gooien en weer terug te keren naar het ondernemerschap in de schoonmaak. Hij verdiepte zich in de wereld van stoomreiniging en richtte eenmanszaak Via Vakwerk op. Nu verzorgt hij dieptereiniging en desinfectie voor uiteenlopende opdrachtgevers, waaronder deze apotheek.

Waarom besloot je juist nu om weer voor jezelf te beginnen?

“De afgelopen vijf jaar heb ik in de verzekeringen en bankwezen in loondienst gewerkt. Ik speelde al langer met de gedachte om weer een eigen schoonmaakbedrijf op te richten. Eerder had ik ook al een eigen zaak in (West)Friesland, waarmee ik me vooral richtte op kantoren, praktijken en schoonmaak bij particulieren. Door het flexibele karakter werd mijn huidige baan steeds onzekerder. Ik dacht: als er een tijd is om in het diepe te springen, dan is het nu. Dus besloot ik om weer voor mezelf te beginnen.”

Marko Akkerman met zijn stoomreiniger op zijn werkplek in de apotheek

Maar dit keer met een heel eigen specialisme, of niet?

“Ja, dat klopt. Ik volgde de ontwikkelingen op het gebied van stoomreiniging al langer en de laatste jaren zijn deze in een stroomversnelling geraakt. De apparatuur is tegenwoordig gigantisch verbeterd. Dus ik heb een opleiding gevolgd en de investering gedaan. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het schoonmaken met deze stoommachine. De stoom bereikt temperaturen van zo’n 170 graden en komt er onder hoge druk uit. Daarmee kun je dieptereiniging uitvoeren, bijvoorbeeld van sanitair, maar ook van stoffen meubels. Je komt makkelijk in alle hoekjes en naden. Daarnaast is het ook geschikt voor desinfectie. Alle micro-organismen worden uitgeschakeld door de hoge temperaturen en vervolgens opgezogen en opgeslagen in een isolatietankje.”

Wat houdt jouw werk bij deze apotheek in?

“Ik kom hier periodiek om alles tot in de puntjes schoon te maken waar het reguliere schoonmaakbedrijf niet aan toekomt. Zij verzorgen de dagelijkse schoonmaakwerkzaamheden. Ik verzorg bijvoorbeeld de dieptereiniging en desinfectie van het sanitair, de bereidingsruimte en het stoffen meubilair in de wachtruimte.”


‘De Werkplek Van…’ is een vaste rubriek in het schoonmaakvakblad Service Management. Vraag hier een gratis proefnummer aan. Heb jij een bijzondere werkplek waarmee je in deze rubriek wilt komen? Mail dan naar ronaldbruins@vakmedianet.nl


Eerder in de rubriek ‘De Werkplek Van…’