Werkgever mag coronatest niet eisen

Werkgever mag coronatest niet eisen

Wie deze zomer op vakantie gaat of al is geweest, heeft te maken met het coronavirus. Reisadviezen verschieten regelmatig van geel naar oranje. Kunnen jouw medewerkers nog gezond aan het werk? Volg Service Management op LinkedIn:

Bedrijven kunnen hun personeel onderwerpen aan een commerciële coronatest. Maar ze daartoe dwingen mag niet, waarschuwen vakbonden, schrijft De Telegraaf. Bedrijf Medicorps biedt dergelijke sneltesten aan voor bedrijven. “Er is een groeiende vraag naar onze service”, aldus Albert Akkermans van het bedrijf. Maar zo’n coronatest komt met aardig wat arbeidsrechtelijke haken en ogen.

Geen medische gegevens medewerkers verwerken

“Werkgevers mogen geen medische gegevens van werknemers verwerken”, zegt Pascal Besselink, arbeidsrechtjurist bij DAS. “Werkgevers mogen werknemers niet vragen naar hun gezondheid of een coronatest afnemen. Wat wel mag, is een coronatest door een bedrijfsarts laten afnemen. De uitkomst mag dan alleen met de werknemer worden gedeeld.”

Dat is precies wat Medicorps doet, zegt Akkermans. Toch komen er bij de vakbonden veel vragen binnen over wat wel en niet mag, zo laten CNV en FNV weten. Eisen dat een werknemer zich laat testen mag niet, zegt een woordvoerder van FNV.

Lees ook:

– Whitepaper coronavirus: alles wat werkgevers moeten weten (inclusief NOW)
– Deze maatregelen namen facility managers tegen corona op kantoor
– Oproep VNO-NCW en MKB-Nederland: Voorkom nieuwe opleving van het coronavirus!