Hectas Facility Services biedt kansen aan statushouders

Hectas Facility Services biedt kansen aan statushouders

Hectas Facility Services ziet de krapte op de arbeidsmarkt als een mooie kans om buiten schoonmaakpartner, partner te worden in bredere maatschappelijke zin. Zij helpen sinds 2021 statushouders in Noord Nederland de arbeidsmarkt op.

Al sinds 2014 werkt hectas als schoonmaakdienstverlener voor het COA in de regio Noord Nederland. Met hun medewerking is de facilitaire dienstverlener in augustus een campagne gestart om statushouders in de azc’s Drachten, Sneek en Eelde te introduceren in het schoonmaakvak.

Proefdagen

De deelnemende statushouders draaiden twee proefdagen onder begeleiding van een professionele trainer. Ook kregen zij vervoer van en naar de azc’s waar zij op het moment wonen. De proefdagen verliepen zo succesvol, dat hectas de deelnemers na die twee dagen een arbeidsovereenkomst aanbood. In totaal heeft hectas inmiddels achttien statushouders aangenomen in contracten van gemiddeld 30 uur per week. De statushouders blijven onder begeleiding totdat zij zelfstandig kunnen werken.

Kansen bij personeelskrapte

De campagne biedt aan beide partijen een mooie kans. Voor hectas is het een goede manier om personeel aan te trekken nu er krapte op de arbeidsmarkt heerst. Voor de statushouders is het een uitgelezen kans om een bestaan op te bouwen in Nederland. Zij zijn nu niet meer afhankelijk van een uitkering wanneer zij een woning toegewezen krijgen.