Schoonmaker Jan Koster: van eenpitter naar baas van ruim 3000 medewerkers

Schoonmaker Jan Koster: van eenpitter naar baas van ruim 3000 medewerkers

Dat een gezonde dosis ambitie je ver kan brengen, blijkt wel uit het succesverhaal van Jan Koster in Zierikzee. Dik veertig jaar geleden stond hij in zijn eentje ramen te zemen en maakte hij gebouwen schoon. Tegenwoordig staat hij aan het roer van drie bedrijven en heeft hij ruim 3000 medewerkers.

Koster startte in 1979 als jonge twintiger als zelfstandig schoonmaker in Zierikzee. Met glazen wassen en gebouwen schoonmaken. De klussen namen toe, hij kreeg af en toe hulp en zo kwam van het een het ander, zo vertelt hij in een interview met PZC. Zijn schoonmaakbedrijf Koster & Co telt inmiddels honderd medewerkers.

MIEP huishoudservice en begeleiding

In hetzelfde pand zit ook Miep huishoudservice en begeleiding. Dit bedrijf ontstond in 2016, toen Koster & Co een schoonmaakbedrijf in Alkmaar overnam. “De huishoudelijke hulp is een totaal andere tak van sport dan de schoonmaak, weten we nu. Het valt ook onder een andere cao, die van de zorg.”

Jan Koster.

Langer thuis wonen

Dankzij de hulp bij het huishouden van Miep kunnen cliënten langer thuis blijven wonen. Koster: "Bij de schoonmaak moet je denken aan kantoorgebouwen en scholen schoonmaken, dat is echt iets anders."

Ambitie

Miep heeft door de jaren heen flinke groeispurten meegemaakt. Onlangs nam Miep weer een grote speler over, Zorgassist, en daarmee groeide het bedrijf ineens van 2500 naar 3000 medewerkers. Het managementteam zit nog vol ambitie: "We willen landelijke dekking."

Lees het volledige verhaal bij PZC.