Inspectie dreigt met dwangsom tegen onhygiënische coronatester

Inspectie dreigt met dwangsom tegen onhygiënische coronatester

Een commerciële coronatester dreigt een dwangsom te krijgen omdat de hygiëne niet in orde is. Als Coronatestservice zijn zaakjes niet op orde heeft, volgt een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro. Volg Service Management op LinkedIn:

Coronatestservice heeft testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp, waar mensen tegen betaling zich kunnen laten testen op het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. Medewerkers doen dat zelf, maar ze krijgen geen duidelijke instructies.

>> Lees ook: Commerciële teststraten weten soms niet genoeg van hygiëne

Teststoel mogelijk bron van besmetting

In Utrecht en Almere is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken. Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten.

De inspecteurs vonden meer problemen. Zo zitten alle geteste personen in Badhoevedorp op dezelfde stoel, zonder dat daar een papier op is gelegd. De stoel is bovendien moeilijk te reinigen. Daardoor bestaat het gevaar dat juist de teststoel een bron van besmetting wordt. Verder gebruiken de testers het testmateriaal niet zoals op de handleiding staat.

>> Lees ook: ISSA: eenduidige communicatie over hygiëne belangrijk in coronacrisis

Komende weken controle

De zogeheten last onder dwangsom is op 14 december opgelegd en kon afgelopen week pas naar buiten worden gebracht. Coronatestservice had tot maandag 28 december om te voldoen aan de eisen. In de komende weken controleert de inspectie of dat is gebeurd. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf de dwangsom betalen.

Lees ook: