Europeanen meer bewust van handhygiëne door covid

Europeanen meer bewust van handhygiëne door covid

De resultaten van een Europabreed surveyonderzoek laten zien dat mensen sinds de pandemie een stuk meer bezig zijn met hun eigen handhygiëne. Zo blijkt dat mensen vaker hun handen wassen en zich vaker zorgen maken over de gezondheidsrisico's van elektrische handdrogers in openbare sanitaire ruimtes. Ze maken hier zelfs vaker melding van.

De papieren handdoeken zijn weer helemaal in. Dat blijkt namelijk de meest favoriete manier van handdroger te zijn. Als er geen papieren handdoeken te vinden zijn in een openbaar toilet, dan laten ze dit dus ook vaker horen. Het moge duidelijk zijn dat mensen hogere normen stellen aan toiletruimtes en dat blijkt ook uit het onderzoek, dat voor de duidelijkheid wel werd uitgevoerd in opdracht van het European Tissue Symposium.

Voorkeuren veranderd

Ze namen de enquêtes af in tien Europese landen en duizenden mensen namen deel. Meer dan 86 procent van hen geeft aan handen vaker te wassen sinds het begin van de pandemie. Meer dan de helft geeft toe dat de aandacht voor handhygiëne dusdanig stof tot nadenken heeft gegeven dat hun voorkeuren en gewoontes zijn veranderd. Opvallend is dat mannen hun gewoontes meer hebben veranderd dan vrouwen, en dat geldt zeker voor de Nederlandse mannen. Mannen zijn ook meer bezorgd over de mogelijke gezondheidsrisico’s van het gebruiken van elektrische handdrogers.

Beter geen stoffige handdroger

Dit zijn pas enkele resultaten van het onderzoek, maar het kan waardevolle informatie zijn voor eigenaren van openbare toiletten. Zeker in bijvoorbeeld horecagelegenheden. Twee derde van de deelnemers geeft namelijk ook aan dat de aanwezige methode van handdrogen van invloed is op de algehele mening over het etablissement en er zijn ook deelnemers die aangeven dat ze actie zouden ondernemen als hun voorkeursmethode niet aanwezig is, bijvoorbeeld door een negatieve recensie te plaatsen. Al hangt het wel heel erg af in welk land je bent hoe hard er geklaagd wordt. Toch is het wellicht verstandig nog eens te overdenken of je de stoffige oude handdroger wil vervangen voor een nieuwer model en kun je er maar beter voor zorgen dat de handdoeken niet op zijn. Of dit verhoogde bewustzijn van handhygiëne op de lange termijn ook standhoudt, dat is natuurlijk nog de vraag.