Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Nationaal Toiletonderzoek 2022: Is het daadwerkelijk zo schoon als het eruit ziet? (blog)

Op zo ongeveer de heetste dag van het jaar heb ik rondom twee klantbezoeken mijn agenda geblokt om mijn bijdrage aan het Nationaal Toiletonderzoek te verzorgen. Vanwege de hitte die dag drink ik veel en dat komt goed uit: bij elke testlocatie moet ik ook daadwerkelijk gebruik maken van het toilet.

Maar soepel is mijn start op de eerste locatie niet. Ik begin in een vijfsterrenhotel in Amsterdam en als ik de toiletgroep binnen kom, zijn er twee heren van de technische dienst bezig met een reparatie aan een wasbak. Ik gedraag me maar als een normale toiletbezoeker, dus mijn testjes uitvoeren en foto’s maken gaat natuurlijk niet. Ik probeer het op een andere etage binnen het hotel nog een keer, maar daar tref ik in de toiletgroep een dame van het schoonmaakteam. Omdat ik toch wil testen sluit ik me even op in een toilet en wacht ik tot ik haar weg hoor gaan. Gelukkig: nu kan ik toch nog testen en foto’s maken! Ben benieuwd of het nu ook daadwerkelijk zo schoon is als het eruitziet.

Luchtdrogers

Wat mij verbaasd is dat ik op enkele locaties toch nog handdroging met lucht tegenkom. Dit terwijl die in de coronaperiode toch echt uit de gratie waren geraakt, doordat bacteriën en virussen zich via deze luchtdrogers juist heel erg verspreiden door een toiletgroep. Daarentegen kom ik dit jaar wel meer sensorkranen en non-touch zeepdispensers tegen dan voorgaande jaren, dus dat gaat de goede kant op qua hygiëne.

Gepimpte toiletten

Verder valt het mij op dat ik bij veel locaties heel mooie visuals zie op deuren en/of wanden. Dat is een perfecte manier om een bepaalde sfeer in een toiletgroep te krijgen, maar ook een goede manier om een gedateerde toiletgroep eenvoudig en voordelig te 'pimpen'. Voordeel daarbij is ook dat je gelijk van die vaak vieze voegen af bent.

Visuals zijn een goede manier om een gedateerde toiletgroep eenvoudig en voordelig te 'pimpen'.

Aandacht schoonmaak kan beter

Mijn snelle conclusie na en dagje testen is dat er steeds meer aandacht is voor de uitstraling van de toiletgroepen, maar dat er op schoonmaakvlak nog wel wat aandachttekort is op sommige locaties. En met de huidige krapte op de arbeidsmarkt verwacht ik niet dat er snel meer tijd in de schoonmaak van toiletgroepen wordt ingezet. Gelukkig leveren wij passende sanitaire dispensers en goede en duurzame materialen en middelen voor het efficiënt en hygiënisch reinigen van toiletgroepen. Met dat in gedachte ga ik morgen weer lekker de weg op om onze klanten te bezoeken en op die manier mijn bijdrage te leveren aan een betere hygiëne.

Rob Lamers, Key Accountmanager Facility Trade Group