Hako werkt samen met Bosch Engineering voor automatiseringssoftware

Hako werkt samen met Bosch Engineering voor automatiseringssoftware

Autonome reinigingsmachines voeren terugkerende taken constant uit en geven de operator bovendien de mogelijkheid om zich aan andere taken te wijden. Om deze taken veilig en efficiënt uit te voeren vereist dit een betrouwbare automatiseringssoftware. Hako vertrouwt hiervoor op de samenwerking met Bosch Engineering.

Om de automatiseringssoftware specifiek voor de vereisten van reinigingsmachines te ontwikkelen ontstond de samenwerking tussen Hako en Bosch Engineering. Bosch leverde generieke robotica-functionaliteiten zoals machinelokalisatie en obstakeldetectie en –vermijding (navigatie). Hako was verantwoordelijk voor het bedieningsconcept, het apparaat beheer en eventuele reinigings- en machine specifieke algoritmen. Hako werkt aan aanvullende systemen die specifiek op de autonome reinigingsmachine zijn afgestemd. Zij werken op dit moment aan bijvoorbeeld een thuisbasis voor het opladen van de accu, het legen van vuil water en het vullen met vers water.

Ontwikkeling op de markt

Hako houdt zich al langere tijd bezig op de markt van autonome reinigingsmachines. Op de Interclean van 2022 was het prototype van een autonome schrobzuigmachine te zien. Onlang werd de zogenaamde Scrubmaster B75 i goedgekeurd voor serieproductie. Volgens Hako voldoet de automatische schrobzuigmachine volledig aan de nieuwe veiligheidsnorm voor autonome reinigingsmachines (EN IEC 63327) door de toevoeging van lidar-sensoren en 3D-cameratechnologie. De toevoegingen worden gebruikt om bijvoorbeeld mensen en obstakels de detecteren en te beschermen. Hoewel de toepassing niet verplicht is, doen fabrikanten er "goed aan deze norm te volgen", aldus Marco Peters, Product Line Manager Digitalisation & Systems bij Hako.