Nieuw akkoord cao voor uitzendkrachten is een stap vooruit

Nieuw akkoord cao voor uitzendkrachten is een stap vooruit

Goed nieuws voor uitzendkrachten. De werkgeversverenigingen ABU en NBBU en de vakbonden FNV, CNV en De Unie hebben een akkoord bereikt voor de nieuwe cao voor uitzendkrachten. Met het akkoord wordt een stap gezet naar gelijkwaardige arbeidsvoorwaarden voor uitzendkrachten.

Het akkoord, of onderhandelingsresultaat, heeft een looptijd van 2 januari 2023 tot 1 januari 2024. Met het akkoord wordt weer een stap gezet in het verbeteren van de positie van uitzendkrachten in Nederland. Een belangrijk punt is dat relevante werkervaring van uitzendkrachten gaat meetellen bij hun inschaling. Ook komen er betere vergoedingen, toeslagen en periodieken en een langere termijn voor het opeisen van een transitievergoeding.

Toeslagen en kostenvergoedingen

De uitzendkracht krijgt met ingang van 1 juli 2023 onder meer recht op alle toeslagen en onkostenvergoedingen. Relevante werkervaring gaat meetellen bij de inschaling. Ook krijgen zij voortaan met zekerheid een periodieke loonsverhoging. Als dat gekoppeld is aan een beoordelingsgesprek, maar dat gesprek heeft nog niet plaatsgevonden, dan krijgt hij / zij toch een periodiek. Verder is afgesproken dat uitzendkrachten vanaf 1 april 2023 niet drie, maar twaalf maanden na het einde van het contract nog een beroep kunnen doen op de transitievergoeding.

Regels rondom ziekte

Een belangrijk resultaat is ook dat er per 1 juli 2023 helderheid komt over regels rondom ziekte van uitzendkrachten. Er zijn afspraken gemaakt die zorgen voor betere arbeidsvoorwaarden, zekerheid bij ziekte en een gelijk speelveld in de branche. Vanaf 1 juli 2023 heeft de uitzendkracht recht op twee jaar aanvulling op zijn/haar loon, tot negentig procent in het eerste jaar en tachtig procent in het tweede jaar. Dat recht op aanvulling blijft ook als de uitzendovereenkomst is beëindigd. Daar betaalt de uitzendkracht dan wel een premie voor van 0,3 of 0,7 procent.

Pensioen

Verder zijn in het cao-onderhandelingsresultaat de gezamenlijke ambities opgenomen om te komen tot een prijs/kwaliteitsregeling voor huisvesting voor arbeidsmigranten. Ook worden vervolgstappen gezet naar een marktconform pensioen en de implementatie van de Wet toekomst pensioenen.