Schoonmaken is een zwaar beroep
Ruim een kwart van de schoonmakers geeft aan regelmatig kracht te moeten zetten tijdens de werkzaamheden en 13,7 procent antwoord ‘ja’ op de vraag of ze wel eens in een ongemakkelijke houding moeten werken. Helemaal hoog scoren schoonmakers (die door de onderzoekers in dezelfde groep zijn opgenomen als keukenhulpen) op de risicofactor ‘gevaarlijk werk en gevaarlijke stoffen‘. Zo zegt bijna drie kwart (74 procent) met waterige oplossingen te werken en 39,8 procent krijgt stoffen op de huid. Nog eens 15,4 procent geeft aan ook stoffen in te ademen. Tel daar nog eens bij op dat 61,6 procent aangeeft regelmatig repeterende bewegingen te moeten maken bij het uitoefenen van het werk en het mag duidelijk zijn: schoonmaken is een zwaar beroep.
LEES OOK: Pensioendeal: mensen met zwaar beroep mogen eerder stoppen
Mannen vinden twee keer zo vaak dat ze gevaarlijk werk doen als vrouwen
In 2018 gaf 15,5 procent van alle ondervraagde werknemers (15 tot 75 jaar) aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Onder de schoonmakers is dat percentage 17,3. Dit is bij mannen twee keer zo vaak het geval als bij vrouwen: 20,5 procent, tegen 9,9 procent. Mannen hebben ook iets vaker dan vrouwen een arbeidsongeval: in 2018 had 1,7 procent van de mannelijke werknemers een ongeluk tijdens het werk dat tot verzuim leidde. Onder vrouwelijke werknemers was dit 1,2 procent.
Bestuurders en machinebedieners vaakst gevaarlijk werk
Ruim de helft van de werknemers die als beroep een voertuig besturen (bijvoorbeeld vrachtwagen- en buschauffeurs), of een mobiele machine bedienen, gaf in 2018 aan vaak of altijd gevaarlijk werk te doen. Mobiele machines zijn bijvoorbeeld hijskranen en heftrucks. Ook beveiligingswerkers (waaronder politie, brandweer, beveiligingspersoneel en militairen), bouwarbeiders, elektriciens en elektronicamonteurs doen relatief vaak gevaarlijk werk.
LEES OOK: Vrouw overleden door schoonmaken met ammoniak en bleek
Het soort gevaar dat werknemers lopen verschilt per beroep. Bij bestuurders en machinebedieners gaat het vaak om werk met risico op botsingen of aanrijdingen (42,6 procent van de werknemers). Bij beveiligingswerkers gaat het relatief vaak om werk met een verhoogde kans op een confrontatie met geweld (30,7 procent).
LEES OOK:
Schoonmaak kan zwaar beroep worden, maar wie gaat dat betalen?
Schoonmaak werkt met gevaarlijke stoffen: ‘Je kunt er niet genoeg voor waarschuwen’