Blog Diane van Dijk: Happihyppely

Blog Diane van Dijk: Happihyppely

Schoon. Wat is dat eigenlijk precies? Diane van Dijk, Commercieel Directeur bij CSU, schreef er een blog over voor VSR. "Hoe voelt het? Waar kun je schoon het beste ervaren? Ik zit al ruim 30 jaar in het facilitaire vak en heb het per toeval ontdekt. De plek waar schoon zó duidelijk is dat je het bijna kunt aanraken."

Samen met haar gezin en andere familie bezocht Van Dijk Lapland in Finland tijdens de voorjaarsvakantie. "Het land met de schoonste lucht ter wereld. In Nederland merk ik luchtvervuiling eigenlijk nauwelijks op. Zo gewend ben ik aan de altijd aanwezige gassen, roetdeeltjes en fijnstof. In Lapland was de zuivere, pure lucht een verademing. Mijn neus werd er zo verwend van dat een sporadisch voorbijrijdende auto of -glijdende sneeuwscooter me deed walgen van de stank. De Finnen hebben een mooi woord voor hun fenomenaal schone lucht: happihyppely. Wat zoiets betekent als ‘zuurstof happen’."

Schoon en stil

"Het geheim van de schone lucht in Lapland is heel weinig mensen, industrie, verkeer en landbouw. Wat er wel is? Driekwart van het landoppervlak is bos, dat continu verse zuurstof produceert. Naast de schone lucht was ook de stilte overweldigend. Als je zelf niet bewoog, dan hoorde je he-le-maal niks. Alleen af en toe een knappend geluid, afkomstig van een boom."

Everybody happy

Van Dijk merkte hoe goed Lapland het gezelschap deed. "Mijn reisgenoten en ik zaten geweldig goed in ons vel. Zowel fysiek als mentaal. We voelden het aan onze huid, onze stemming, ons lijf. Ook de inwoners daar leken erg lekker in hun vel te zitten. De husky’s werkten enthousiast samen met een leidinggevende hond per team. Voor de slede wilde een 6-koppig team alleen maar gaan, gaan, gaan! Ook zij wilden niets liever dan lekker buiten bewegen in de kou. Het liefst in lange zelfvoorzienende tochten van wel 200 km."

Lachen met elkaar

"Ook de Finse mensen waren bijzonder. Ze wilden het ons echt naar de zin maken, hadden geweldige humor en oog voor iedereen. Onze gids Esa waarschuwde bij het snowsurfen bijvoorbeeld dat we allemaal komische capriolen zouden uithalen bij het leren ervan. ‘Maar…, we lachen met elkaar, niet om elkaar.’ Zo’n instelling, dat vind ik nou ook gastvrijheid!"

Schone omgeving maakt gelukkiger

"Het gevoel dat ik in Lapland had onthoud ik. Een schone omgeving die je gelukkiger, gezonder, blijer maakt. Dát is wat ik mensen ook wil laten ervaren. Het is niet vast te pakken en moeilijk te meten. Maar als je het zo zuiver hebt meegemaakt, dan wéét je dat het concreet bestaat. Schoon doe(t) je goed!"

Diane van Dijk is voorzitter van VSR. In het dagelijks leven is zij Commercieel Directeur bij CSU.