Blog Pim Hilgerdenaar: De schoonmaker verdient een betere functietitel

Blog Pim Hilgerdenaar: De schoonmaker verdient een betere functietitel

Schoonmakers in Nederland worden vandaag, tijdens De Dag van de Schoonmaker, volop in het zonnetje gezet. "Ik vind dat een geweldig initiatief. Wie mij een beetje kent, weet dat we schoonmakers wat mij betreft niet goed genoeg kunnen waarderen", zegt Pim Hilgerdenaar van Crohill. In onderstaande blog vertelt hij waarom.

"Zij zijn degenen die het vuile werk opknappen. Zij moeten waarmaken wat in de tender wordt beloofd. Zij zijn de helden van onze industrie. Dus verdienen zij alle lof."

Iedere dag waardering

"Het liefst zou ik willen dat het niet bij deze ene dag blijft. Schoonmakers verdienen elke dag waardering. Dat zou het vak namelijk veel meer aanzien geven. En dat is ook wel nodig gezien de personeelstekorten. Maar elke dag een Dag van de Schoonmaak, dat gaat natuurlijk niet."

Veel meer dan alleen schoonmaken

"Een schoonmaker doet veel meer dan alleen schoonmaken. Een schoonmaker zorgt dat de openbare ruimtes er netjes uit zien, zodat we ons op ons gemak voelen. Een schoonmaker zorgt voor een prettige werkplek, voor comfort. Door goed schoon te maken, gaat de schoonmaker verspreiding van bacteriën en virussen tegen en voorkomt zo dat we ziek worden. Een schoonmaker neemt ons taken uit handen, zodat wij kunnen focussen op ons werk. In veel zorginstellingen is de schoonmaker een aanspreekpunt, iemand die even tijd heeft voor een kletspraatje. En ik hoorde laatst iemand die, toen ze nog jong was en regelmatig overuren maakte, van een bezorgde schoonmaker het vaderlijk advies kreeg om goed op zichzelf te passen, want ze zat nu al weer ’s avonds te werken. Kortom, de schoonmaker bekommerde zich om haar."

Het woord dekt de lading niet.

Andere naam

"Ondanks al die mooie en waardevolle inzet heeft het woord schoonmaker, hoe je het ook went of keert, bij veel mensen een enigszins denigrerende ondertoon. Het is en blijft maar de schoonmaker. Het woord dekt de lading helemaal niet. Moeten we, als we meer waardering en aanzien voor het vak willen, de schoonmaker niet anders gaan noemen? Bijvoorbeeld preventiespecialist, of comfortdeskundige, of, in het Engels, comfort controller. Of misschien wel welzijnsprofessional."

Suggesties

Als je suggesties hebt: kom maar door. Misschien kunnen we, als we straks toch met z’n allen de Dag van de Schoonmaker vieren, het hier eens over hebben. En laten we de mensen over wie we het hebben ook in het gesprek betrekken. Ik vind het een goeie discussie waard. Want stel je voor dat we dit jaar de Dag van de Schoonmaker voor de laatste keer vieren, omdat deze dag volgend jaar anders heet? Dan hebben we als industrie echt een mooie stap vooruit gezet."

Lees meer over