CNV wil betere reiskostenvergoeding afdwingen voor schoonmakers op vakantieparken

CNV wil betere reiskostenvergoeding afdwingen voor schoonmakers op vakantieparken

Schoonmakers op vakantieparken van Landal en Roompot zijn hun verbeterde reiskosten regeling, die vorig jaar was afgesproken, alweer kwijt. Een team van CNV Vakmensen gaat daarom langs bij vakantieparken om schoonmakers aan te moedigen om in actie te komen. Jorn van 't Hof van het CNV-actieteam: "We hoopten op een verlening, maar tot onze verbijstering is deze regeling alweer stopgezet."

Vorig jaar was het gelukt om een betere reiskostenvergoeding te regelen voor schoonmakers op vakantieparken van Landal, Roompot en EuroParcs. De parken hebben het schoonmaakwerk grotendeels uitbesteed aan CSU. Na veel discussies over wie de extra kosten zou moeten betalen werd uiteindelijk medio vorig jaar een overeenkomst gesloten.

Regeling is stopgezet

Schoonmakers die met eigen auto naar het werk kwamen, zouden al vanaf 5 kilometer enkele reis een kilometervergoeding gaan krijgen (in plaats van vanaf 30 kilometer enkele reis, zoals in de cao is geregeld). Voor een schoonmaker die minimaal 30 kilometer moet rijden om op het park te komen, betekent dat nu per keer een extra vergoeding van 10,50 euro. Voor een fulltime schoonmaker loopt dat op tot een paar honderd euro per maand. De verbeterde regeling is inmiddels alweer stopgezet. CNV roept daarom op om in actie te komen.

Fatsoenlijke vergoeding

De vakantieparken liggen vaak ver buiten de bebouwde kom, maar nog wel binnen de dertig kilometer van de dichtstbijzijnde woonplaats, schetst Van ’t Hof. “Veel schoonmakers komen met openbaar vervoer of eigen vervoer, maar de prijzen van een buskaartje en brandstof zijn afgelopen tijd hard gestegen. Schoonmakers werken daardoor 1 à 2 uur per dag voor de reis naar het werk. Een fatsoenlijke vergoeding voor deze reis zou daarom zeer gepast zijn, we waren vorig jaar dan ook blij met die betere regeling. We hoopten op een verlenging, maar tot onze verbijstering is deze regeling alweer stopgezet. Alleen EuroParcs heeft uiteindelijk de regeling wel verlengd.”

Belangrijk

Landal, Roompot en CSU zouden beter om moeten gaan met hun schoonmakers, vindt de bond. Van ’t Hof: “Schoonmakers zijn voor zo’n park ontzettend belangrijk, zou je denken. Alle vakantiegasten verwachten een keurig schoongemaakt huisje. Een fatsoenlijke reiskostenvergoeding voor de schoonmakers is wel het minste wat je mag verwachten.”

CNV bezoekt vakantieparken

Een CNV-team bezoekt vakantieparken om de schoonmakers aan te moedigen om in actie te komen. Dat dit succes heeft, blijkt wel uit het feit dat het is gelukt om de regeling tóch weer verlengd te krijgen: bij Landal Hof van Saksen en bij Landal Aelderholt. Aron Foppen, ook van het CNV-team: "Bij die twee parken waren schoonmakers bereid om in actie te komen. CSU heeft toen besloten om de regeling weer in te voeren. Maar dat geldt dus alleen voor die twee parken. We willen dat natuurlijk ook voor de schoonmakers op andere parken geregeld krijgen. Daarom zoeken we de schoonmakers op en kijken wij samen met hen wat er mogelijk is. Maar het is vooral jammer dat dit nodig is, dat hadden Landal, Roompot en CSU natuurlijk gewoon uit zichzelf allang goed moeten regelen." Het CNV-team is pasgeleden bij meerdere Landal-parken geweest. Komende weken volgen een aantal Roompot- en EuroParcs-parken.