Ook FNV en Schoonmakend Nederland akkoord met loonafspraak

Ook FNV en Schoonmakend Nederland akkoord met loonafspraak

De leden van vakbond FNV en de leden van werkgeversorganisatie Schoonmakend Nederland zijn donderdag ook akkoord gegaan met de nieuwe loonafspraak voor schoonmakers.

Bij FNV heeft 91,3 procent vóór gestemd voor de loonsverhoging van 12 procent. Bij Schoonmakend Nederland was dat cijfer 90 procent. Eerder ging vakbond CNV al akkoord. Daarmee kunnen de handtekeningen onder het akkoord worden gezet. Per 1 november 2023 gaat het loon met 3,5% omhoog, op 1 januari 2024 krijgen schoonmakers er 3% bij en op 30 juni 2024 nog eens 5,5%.

Wettelijk loon

Nog in 2023 maken de drie partijen een afspraak over de weekendtoeslagen van de hotelschoonmakers én over extra geld voor schoonmakers die al lang in de sector werken. "In september dit jaar gaan we daarover met de werkgevers weer in gesprek", stelt FNV. Trede 0 van het loongebouw in de schoonmaak wordt volgens FNV geschrapt. "Dit moet omdat nieuwe schoonmakers anders minder gaan verdienen dan het wettelijk minimumloon. Maar het is ook een goed idee om meer nieuwe collega’s in de schoonmaak te krijgen."

Begin 2024 weer onderhandelen

Let wel, dit is een tussentijdse afspraak. De cao loopt af op 30 juni 2024. FNV: "We gaan begin 2024 weer onderhandelen over de nieuwe cao. Daarbij praten we over alles wat we belangrijk vinden. Ook over loon."

Fedde Monsma van Schoonmakend Nederland is blij met de stemming onder 'zijn' leden. "Met deze uitkomst tonen onze werkgevers hun sociale gezicht. Dit akkoord is goed voor werkgevers en medewerkers. Het helpt onze medewerkers bij de dure boodschappen en onze werkgevers blijven - in deze tijden van arbeidsmarktkrapte - aantrekkelijk voor huidige en toekomstige medewerkers."

Lees meer over