Digitalisering schoonmaak: alle schoonmaakrobots op een rijtje

Digitalisering en robotisering in de schoonmaak grijpen snel om zich heen. Reden voor Service Management om alle schoonmaakrobots eens op een rijtje te zetten. Welke robots zijn er voor schoonmaakbedrijven op dit moment al op de markt of komen er binnenkort aan?

Overzicht van schoonmaakrobots:

Cleanfix: 1.000 à 1.200 vierkante meters per uur
De nieuwste telg in de Cleanfix-familie is de schrobzuigrobot RA 660 Navi. Roland de Korte: “Een volledig zelfstandig werkende schrobzuigmachine met een actieradius van ruim vier uur. De productiviteit wordt ingeschat op circa 1.000 à 1.200 vierkante meters per uur.” De schrobzuigrobot is speciaal bedoeld voor grote oppervlaktes, als winkelcentra, sporthallen en logistieke centra. De schoonmaakwerkzaamheden kennen dezelfde kwaliteit, als wanneer er geschrobd wordt met een conventionele schrobzuigmachine, zegt Cleanfix. “De RA 660 Navi navigeert door middel van een 3D-laser, waardoor er uiterst nauwkeurig gewerkt wordt. De aanschaf en inzet van deze schrobzuigrobot levert de gebouwenbeheerder kostenbesparingen op.” De robot is onder meer actief bij Gom, het pand genaamd The Edge van Deloitte in Amsterdam en bij IRIS Cleaning.

Diversey: autonome veegschrobzuigmachine

In navolging op de vorig jaar geïntroduceerde Taski Swingobot 1650 schrobzuigmachine lanceerde Diversey Care onlangs de Duobot 1850 veegschrobzuigmachine. “Deze functioneert autonoom”, aldus de fabrikant. “Geavanceerde sensoren en slimme software monitoren de omgeving zodat de machine veilig functioneert, obstakels vermijdt en efficiënt de ruimte reinigt. De dubbele draaiende borstels en de grote vuilopvangbak zorgen ervoor dat de robot alles in één keer grondig veegt en schrobt. Het grovere vuil en kleine stukken afval op de vloer worden in één beweging door de machine opgepikt, tegelijk met het schrobben van de vloer.” Diversey Care nam in april 2015 Intellibot Robotics over en zette daarmee een grote stap in robotisering. CSU, Asito en ISS hebben een of meerdere exemplaren rondrijden.

Fraunhofer: grijparm en rolveegzuiger
Richard Bormann van het Fraunhofer Institut voerde samen met het grootste schoonmaakbedrijf van Duitsland, Dusmann, experimenten uit met robots voor stofzuigen en het legen van afvalemmers. De conclusie? Beide taken zijn door robots uit te voeren. Bormann formeerde een robot uitgerust met camera, grijparm en rolveegzuiger. Lastig daarbij was om vuil te detecteren. “Want lang niet altijd was het daadwerkelijk vuil, maar was het een patroon in het tapijt. Daarom moesten we gaandeweg onze ontwikkeling aanpassen. Maar al met al behaalden we positieve resultaten. Een robot is in staat 100 vierkante meter per uur op te pakken. Vijf keer meer dan een mens. We gaan verder met ontwikkelen en voegen dan ook intelligentie toe. Zodat de robot ook een deur kan openen of een stoel kan verplaatsen.”

Hago Airport Services: mensen bewustmaken van afval
Annie Trash is volgens Denise Vrouenraets van Hago Airport Services een sprekende, schattige kleine robot die gemaakt is om mensen bewust te maken van afval. “Dan gaat het met name om het omgaan met afval op Schiphol Airport. Zij verblijft op de D-Pier om ervoor te zorgen dat deze ruimte schoon is en blijft. Annie Trash is een nieuwe manier om passagiers bewust te maken van het afval dat zich bevindt op Schiphol. Dit doet Annie door letterlijk op zoek te gaan naar afval en hierdoor actief passagiers in contact te brengen met de manier van het weggooien van afval.”

ICE: autonome navigatiemodule
International Cleaning Equipment (ICE), vertegenwoordigd in Nederland door ICE Benelux, komt ook met een robot schrobzuigmachine. Deze heeft naar zeggen van de leverancier een volledig autonome navigatiemodule. De robot heeft zelfs een naam meegekregen: Emma. Het is de eerste robot schrobzuigmachine met Brain, een volledig autonome navigatiemodule. De machine is gebaseerd op de ICE RS26 opzit-schrobzuigmachine. “Deze machine heeft een makkelijke set-up en training en kan zonder programmeren ingezet worden”, aldus ICE. “Deze robot is zéér efficiënt, snijdt geen hoekjes af en kan niet tegen stellingen rijden.” Emma is een samenwerkingsproject van ICE en The Brain Corporation in San Diego. ICE presenteert zijn robot op de ISSA/Interclean van 2018.

Kite Robotics: glazenwasser aan vier kabels
Werktuigbouwkundige Stefan Spanjer richtte Kite Robotics op en ontwikkelde een glazenwasrobot. “De roterende borstel van de robot trekt zichzelf in verticale banen over de gevel en reinigt daarbij met koud water zonder zeep zowel de ramen als de rest van de gevel, inclusief kozijnen en beplating”, vertelt Spanjer. Door op afstand op bepaalde manieren aan de vier kabels te trekken, verandert de robot van plek zodat hij over het complete gebouw kan bewegen. “We besturen de computergestuurde borstel vanaf een laptop, maar ook met een afstandsbediening of via een tablet is dat mogelijk.” Voor installatie van de robot moeten op het dak van een gebouw overigens wel eenmalig bevestigingsbeugels geplaatst worden. Onder meer Asito en Schröder Vastgoed zijn met de glazenwasrobot aan het werk gegaan.

Makita: veger met klein beetje zuigkracht
Makita, nieuwkomer in de schoonmaak, lanceerde onlangs de Robocleaner. Dat is een veger met een klein beetje zuigkracht voor grote ruimtes tot 500 vierkante meter. Hij detecteert zelf obstakels en afgronden. Hij heeft drie borstels voor grof vuil en aanzuiging voor fijn vuil. De van 17 sensoren voorziene RoboCleaner wordt aangedreven door twee 18 volt accu’s die parallel geschakeld zijn. Wanneer één accu zijn limiet heeft bereikt, wordt er automatisch overgeschakeld naar de tweede accu. Groothandel Weska liet tijdens de vakbeurs Facilitair in januari als eerste de Robocleaner zien.

Nilfisk: bemand en onbemand te bedienen
Nilfisk presenteerde onlangs haar eerste robotschrobzuigmachine: de Liberty A50. Dat is volgens de fabrikant een eenvoudige en hoogst betrouwbare zelfwerkende schrobzuigmachine. “Deze kan zowel bemand als onbemand worden ingezet.” Met slechts drie knoppen op het bedieningspaneel is minimale instructie voldoende om de Liberty A50 aan het werk te zetten. De robot is het eerste resultaat van een samenwerking die de Deense fabrikant is aangegaan met het Amerikaanse bedrijf Carnegie Robotics. “Van het begin af aan heeft ons partnerschap zich gericht op grondig, intensief onderzoek en uitvoerige, uitgebreide tests om de meest geavanceerde, best werkende autonome reinigingsoplossingen in de branche tot dusver te ontwikkelen.”

Vlietstra: robot maakt windmolens schoon
Schoonmaakbedrijf Vlietstra lanceerde in 2014 samen met HW Reinigingstechniek een robot die windmolens kan schoonmaken. Het ontwerpen en uitwerken van een techniek, gebaseerd op het borstelen van auto’s in wasstraten, duurde drie jaar. Een kleine op afstand bestuurbare machine met twee speciale afgeronde borstels was het resultaat.

Het voertuig was voorzien van rubberen rupsbanden met aan de buitenkant een groot aantal magneten. Hierdoor kan het wagentje op de stalen paal rijden. De robot wordt aangedreven door twee elektromotoren die draaien op accu’s. De accu’s worden gevuld door een aggregaat dat op de grond blijft staan. Naast twee elektromotoren is de robot voorzien van een camerasysteem dat vanaf de grond bedienbaar is. Hierdoor kan de schoonmaker precies zien waar de robot naar toegaat, waar de vervuiling zit en wat de kwaliteit van de reiniging is.

Kent u meer schoonmaakrobots?

We willen hier een zo groot mogelijk overzicht geven van de schoonmaakrobots die in de professionele schoonmaakbranche hun werk doen. Maar we sluiten niet uit dat we een ontwikkeling over het hoofd hebben gezien. Kent u of ontwikkelt u een robot die beslist in deze rij thuishoort? E-mail dan naar ronaldbruins@vakmedianet.nl.

Lees alles over robotisering in de Whitepaper ‘Alle schoonmaakrobots op een rijtje’

Lees ook:
Digitalisering schoonmaak: tablet op de werkwagen
Digitalisering in de schoonmaak: sensoren, software en robots