Drie voordelen van stoomreiniging voor infectiepreventie en ziekenhuisschoonmaak

Drie voordelen van stoomreiniging voor infectiepreventie en ziekenhuisschoonmaak

Eén van de grootste uitdagingen waar ziekenhuizen mee te maken hebben is het voorkomen dat ziekenhuisbacteriën zoals MRSA de kop opsteken en zich verspreiden. Een zware taak voor de infectiepreventieteams en ziekenhuisschoonmakers. Volgens Interclean biedt stoomreiniging een uitkomst en is het een goede manier voor de sterilisatie van ziekenhuisomgevingen. Ze geven drie redenen waarom stoomreiniging bij steeds meer ziekenhuizen de voorkeur geniet als schoonmaakmethode.Volg Service Management op LinkedIn:

Verschil tussen schoonmaak, desinfectie en sterilisatie

Eerst even een korte opfrisser. Wat is het verschil tussen schoonmaak, desinfectie en sterilisatie? Het RIVM geeft de volgende definities:

  • Reinigen, ook wel schoonmaken, is het verwijderen van zichtbaar vuil en onzichtbaar organisch materiaal om te voorkomen dat micro-organismen zich kunnen handhaven, vermeerderen en verspreiden.
  • Desinfectie is het thermisch of chemisch doden of inactiveren van micro-organismen waarbij het aantal micro-organismen wordt teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
  • Sterilisatie is een proces dat alle micro-organismen op of in een voorwerp doodt of zodanig inactiveert dat de kans op de aanwezigheid van levende organismen per gesteriliseerde eenheid kleiner is dan één op een miljoen.

Voordeel 1: stoomreiniging is enorm effectief

Stoomreiniging is een ‘ongelooflijk’ effectieve manier voor het aanpakken van micro-organismen en het zorgen voor schone, ontsmette omgevingen en oppervlakken. Het is aangetoond dat stoomreinigers tot wel 99,99 procent van bacteriën en ziektekiemen van allerlei soorten oppervlakken kunnen verwijderen. Daardoor is het een ideale manier om kamers en medische materialen te desinfecteren.

Daarnaast is het ook een kostenbesparende schoonmaakmethode. Doordat het op zoveel verschillende oppervlakken gebruikt kan worden, is het enorm veelzijdig. Daarnaast is er alleen water nodig, in plaats van allerlei verschillende chemische middelen.

Voordeel 2: stoomreiniging helpt in de strijd tegen resistentie

De gevaarlijke (ziekenhuis)bacteriën worden steeds resistenter. Vooral antibioticaresistentie vormt een groot probleem, maar de ziektemakers kunnen ook resistent worden voor de werkende stoffen in desinfectiemiddelen. Stoomreinigers maken alleen gebruik van heet water om micro-organismen af te breken, waardoor het niet bijdraagt aan het groeiende resistentie-probleem.

Voordeel 3: stoomreiniging is een duurzamere oplossing

Een stoomreiniger heeft alleen elektriciteit en water nodig om zijn werk te doen. Dat is een stuk duurzamer dan het werken met allerlei verschillende chemische middelen, die vaak ook nog eens in plastic flessen verpakt zijn. Aan stoomreiniging houd je vrijwel geen afval over.

Bron: Interclean en RIVM

Lees ook: