Nilfisk: vang krapte arbeidsmarkt op met autonome schoonmaakmachines

Nilfisk: vang krapte arbeidsmarkt op met autonome schoonmaakmachines

Niet alleen extra mensenhanden kunnen schoonmaakvacatures vervullen. Ook schoonmaakmachines kunnen werk uit handen nemen om de schoonmaakmedewerker te ontlasten. Volgens leverancier Nilfisk zijn zeker autonome machines van toegevoegde waarde. Zij brachten onlangs hun nieuwste model op de markt.

De Liberty SC50 en de nieuwe Liberty SC60 zijn autonome schrobzuigmachines die zorgen voor de dagelijkse schoonmaak van vloeren, zonder dat een schoonmaakmedewerker hier omkijken naar heeft. Nilfisk prijst de machines voornamelijk om hun hoge dekkingsgraad: routes kunnen zo geprogrammeerd worden dat tot 99,5 procent van het vloeroppervlak wordt meegenomen.

Sneller en efficiënter schoonmaken

Andere features van de machines spelen in op een snellere en efficiëntere schoonmaak. Ook staat de technologie de gebruiker toe de prestaties van de machines te optimaliseren via gedetailleerde realtime data. Met de schrobzuigmachines wil Nilfisk daarbij niet de menselijke schoonmaakmedewerker vervangen: juist in de huidige tijd kunnen de machines de medewerker ontlasten en tijd geven voor andere werkzaamheden. Ook is de machine waar nodig met de hand te besturen en is de technologie zo toegankelijk mogelijk, zodat medewerkers zelf aanpassingen kunnen maken in het programma.

Vraagstukken rond schoonmaakmachines

Autonome schoonmaakmachines zijn al een aantal jaar op de markt en de ontwikkeling is nog steeds gaande. Daarmee komen er ook vraagstukken op tafel. Schaf je zelf een dure machine aan, of ga je voor huren of zelfs leasen? Kost de robotisering van de schoonmaak schoonmaakmedewerkers op den duur hun baan? Hoe helpen schoonmaakmachines met het verduurzamen van de schoonmaak? Meer over deze thema's rond schoonmaakmachines vind je in dit artikel.