Wat is MVO ook alweer?
MVO staat voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Daarbij draait het er volgens MVO-Nederland om dat je als bedrijf je verantwoordelijkheid neemt voor de maatschappij. Dat doe je door in activiteiten en processen rekening te houden met klimaatneutraliteit, circulariteit, inclusiviteit en/of eerlijke ketens. In feite gaat het om het vinden van een evenwicht tussen de drie p’s: profit, people en planet.
Mens belangrijker dan milieu in schoonmaakbranche
In de schoonmaakbranche lijkt vooral de p van people belangrijk te zijn als we het hebben over MVO. Zes op de tien (63 procent) van de ondervraagde schoonmaakprofessionals stelt namelijk dat MVO vooral betrekking heeft op de mens. De schoonmaak zet minder in op de p van planet, want slechts 35 procent zegt dat MVO vooral betrekking heeft op het milieu.
Opvallend is daarbij dat het verschil tussen mens en milieu een flink stuk groter is dan afgelopen jaar. Toen zei namelijk 52 procent dat MVO met name draait om de mens en 44 procent wees toen het milieu aan. Winst en veiligheid spelen volgens de respondenten geen rol als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen.
Focus ligt op social return en diversiteit
Schoonmaakbedrijven geven vooral invulling aan de menselijke kant van mvo door het aannemen van mensen met een achterstand op arbeidsmarkt (social return): bijna zes op de tien (59 procent) houdt zich hiermee bezig. Ook het zorgen voor diversiteit in leeftijd, cultuur en achtergrond (58 procent), het stimuleren van vitaliteit (54 procent) en het verzorgen van opleidingen in de schoonmaak (53 procent) zijn veel gehoorde manieren om zorg te dragen voor de mens. Eén op de tien (10 procent) zegt geen specifiek beleid te voeren op dit gebied, wat een verdubbeling is ten aanzien van twee jaar geleden (5 procent).
Schoonmaak draagt zorg voor het milieu
Maar, ook al geeft de meerderheid aan de mens boven het milieu te zetten, toch wordt er in de schoonmaakbranche veel zorg gedragen voor onze planeet. De afgelopen vijf jaar heeft namelijk 70 procent van de schoonmaakorganisaties energiebesparingsmaatregelen genomen en 71 procent zegt maatregelen te hebben genomen om de belasting van het milieu te verminderen. Ook in de nabije toekomst blijven deze aspecten belangrijk voor de schoonmaak, want 74 procent zegt de komende vijf jaar maatregelen te nemen om energie te besparen en 77 procent gaat zich bezighouden met het verminderen van de milieubelasting.
Andere invulling van MVO
Andere manieren waarop schoonmaak organisaties bezig zijn met MVO, is door hierover te communiceren via onder andere hun website (55 procent), het stellen van MVO-eisen aan leveranciers (56 procent), het ontwikkelen van duurzame producten of diensten (51 procent), het sponsoren van goede doelen (49 procent), het bezoeken van bijeenkomsten over MVO (37 procent) en het maken van een maatschappelijk jaarverslag (25 procent). Voor de nabije toekomst lijken schoonmaakorganisaties vooral in te zetten op communicatie (64 procent), het stellen van strengere eisen aan leveranciers (63 procent) en het ontwikkelen van duurzame producten of diensten (62 procent).
Volledig onderzoeksrapport
Ben jij benieuwd hoe schoonmaakbedrijven aankijken tegen onderwerpen als circulariteit, gebruik van chemie, MVO in aanbestedingen en wet- en regelgeving op dit gebied? Of wil je bijvoorbeeld weten waar schoonmaakprofessionals tegenaan lopen als het gaat om MVO? Download dan gratis het volledige onderzoeksrapport!